Και τα έργα καλά κρατούν ...

Άρχισαν οι εργασίες για την Λαχαναγορά της πόλης.
Στην αγκαλιά της ερημιάς ...Άρχισαν τα γκρεμίσματα .....

************************************************************************

************************************************************************
Ένας νέος δρόμος δημιουργείται ανάμεσα στο αρχαιολογικό μουσείο και το γήπεδο του Παναιτωλικού, που ελπίζεται να αποσυμφορήσει την κίνηση της περιοχής. Θα έχει και πλατεία με συντριβάνι.
Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου στη Μικρή Επίδαυρο

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Αγρινίου - Βασίλης Νικολαΐδης
Ευριπίδου σπαράγματα ή απλά μαθήματα μιας άγνωστης μυθολογίας


Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου / 3 & 4 Ιουλίου 2009, 21:30

Φιλολογική έρευνα – Μετάφραση: Γιάννης Λιγνάδης
Δραματουργική επεξεργασία – Στίχοι: Αγαθή Δημητρούκα
Σκηνοθεσία: Βασίλης Νικολαϊδης
Σκηνικός χώρος – Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ
Μουσική: Πέτρος Ταμπούρης
Χορογραφίες: Έρση Πήττα
Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ

Ερμηνεύουν:

Λευτέρης Ζαμπετάκης, Αναστασία Κατσιναβάκη, Ζαχαρούλα Κληματσάκη, Θανάσης Κουρλαμπάς, Άννα Κουτσαφτίκη, Γιάννης Κρανάς, Βασιλική Κυπραίου, Παναγιώτης Λάρκου, Μαρία Παρασύρη, Λουκία Πιστιόλα¸ Βαγγέλης Ψωμάς

Μια σύνθεση βασισμένη στα σωζόμενα αποσπάσματα από τις χαμένες τραγωδίες του Ευριπίδη. Υλικό γοητευτικό όσο και μυστηριώδες με ειρμό όχι ξεκάθαρο μια ευκαιρία για τολμηρές σκηνικές λύσεις με βάση τον αποσπασματικό χαρακτήρα των κειμένων. Μερικοί τίτλοι έργων: Υψιπύλη, Κρήτες, Ανδρομέδα, Φαέθων, Τήλεφος, Βελλεροφόντης…

Η προπώληση των εισιτηρίων αρχίζει στις 12 Ιουνίου.


ΒΑΣΙΛΙΚΗ Α. ΛΑΝΑΡΑ
Ένα ακόμη λαμπρό και χαρισματικό αστέρι της πόλης μας είναι η Βασιλική Α. Λανάρα. Πολλοί ίσως να μην την έχετε ακούσει, όσοι όμως είστε άνθρωποι της Νοσηλευτικής θα ξέρετε την για 20 χρόνια μεγάλη καθηγήτρια του τμήματος Νοσηλευτικής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου.
Γεννήθηκε το 1929 στο Αγρίνιο από πολύτεκνη οικογένεια.Αποφοίτησε από τη σχολή του Ευαγγελισμού το 1952. Συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης και αποφοίτησε το 1965. Το 1966 έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια των ΗΠΑ και πήρε τον τίτλο Master of Arts, το 1973 πήρε το Master of Education και το 1974 τον τίτλο Doctor of Education Degree, από το ίδιο πανεπιστήμιο.
Υπήρξε πρόεδρος του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδας .
Υπήρξε μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ 1984-1992 , πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Νοσηλευτική Εκπαίδευση το 1990-1994, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Εκπαίδευσης Επιστημόνων.
Η μεγαλύτερη όμως διάκριση και αναγνώριση ήταν η εκλογή ως μέλος της διοίκησης του Διεθνούς Συμβουλίου Νοσηλευτών (International Council of Nurses) 1997-2001.
Μα πάνω απ’ όλα, είχε το απόλυτο προνόμιο ενός ηγέτη, να ακούει τους άλλους. Αφουγκράζονταν τα προβλήματα και τα αντιμετώπιζε με ψυχραιμία, πρόγραμμα, εξυπνάδα, ευστροφία.
Η Β. Λανάρα υποστήριζε ότι «ο σκοπός του ήρωα και ο σκοπός του Νοσηλευτή συμπίπτουν». Στόχος του ήρωα είναι να υπερνικά ότι απειλεί και του νοσηλευτή είναι η υπερνίκηση των εμποδίων που απειλούν το νοσηλευτικό ιδεώδες.
Η δεοντολογία, το ήθος και οι ανθρωπιστικές αξίες είχαν πάντα τον πρωταρχικό ρόλο στη ζωή της. Η συγγραφική της δραστηριότητα, πλούσια σε Ελληνικούς και ξενόγλωσσους τίτλους, τα βιβλία και τα άρθρα εφοδιάζουν με νέες γνώσεις και δεξιότητες. Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψει κανείς την ψυχή, το μυαλό, το μεγαλείο αυτής της ΜΕΓΑΛΗΣ ΔΑΣΚΑΛΑΣ. Αφήνω να μιλήσουν τα δικά της λόγια μέσα από το βιβλίο της «Ηρωισμός και Νοσηλευτική» :


«Η κοινωνία δεν μπορεί να επιζήσει μόνο με τον ηρωισμό, που επαινείται στην ιστορία. Η κοινωνία γαλουχείται κυρίως με τον αφανή ηρωισμό, ο οποίος δεν ελκύει τους ιστορικούς, ούτε διεγείρει τη φαντασία των ποιητών και των μεγάλων συγγραφέων, ούτε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ο μεγαλύτερος ηρωισμός είναι εκείνος για τον οποίο ελάχιστα μιλούν και ασκείται στις πλέον άγνωστες σφαίρες, στην καθημερινή μας ζωή».

Η τελευταία αυλαία για την κα Λανάρα έπεσε στις 22 Φεβρουαρίου 2009, έπειτα από 10ετή απουσία από τα δρώμενα λόγο ασθένειας.


ΜΑΘΕΤΕ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΤΕ