Ι. Ν. ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ




Από το 1664, όταν κάποιος έμπαινε στην πόλη του Αγρινίου από την νότια πύλη στα δεξιά συναντούσε τον πετρόκτιστο Ναό των Ρωμιών, τον Άγιο Δημήτριο.

Δίπλα από το Ναό μπορούσε κάποιος να ξαποστάσει στον ίσκιο του θεόρατου πλάτανου που βρισκόταν μεταξύ του Αγίου Δημητρίου και του κοιμητηρίου των Ρωμιών. Κάτω από τις ρίζες του πλάτανου κυλούσε γάργαρο νερό που κατέληγε σε φημισμένο πηγάδι. Στις ρίζες του χύθηκε άφθονο αίμα μαρτύρων και ηρώων, γιατί ήταν τόπος εκτέλεσης. Κατά την επανάσταση του Α. Ορλόφ το 1770 εδώ οι Τούρκοι εκτέλεσαν τον Αντώνη Παπαντώνη από τον Μαχαλά (Φυτείες), τον Γεώργιο Φαταούλα & τον Αναστάση Παπασταμάτη (Φυτείες), τον Πάνο Μαυρομάτη και τον Γεωργάκη Μαυρομάτη προύχοντες της Κατούνας. Το 1786 εκτελέστηκαν με απαγχονισμό και τρεις Πελοποννήσιοι έμποροι.

Ο παλιός ναός με κάποιες αλλαγές και προσθήκες έφτασε μέχρι το 1952. Καθώς μεγάλωνε το Αγρίνιο και αυξάνονταν ο πληθυσμός, ο Άγιος Δημήτριος έγινε η μεγαλύτερη σε πληθυσμό ενορία πλησιάζοντας τους 25.000 ενορίτες. Έτσι το 1952 θεμελιώθηκε μεγαλύτερος ναός που εγκαινιάστηκε το 1973.
Ο ρυθμός του είναι βυζαντινός, βασιλική με τρούλο.

http://www.agiosdimitrios-agrinio.gr/

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ενδιαφέρον η σχετική παρουσίαση για την ιστορία του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου αλλά και της πόλης του Αγρινίου . Σχετικά πλούσιο φωτογραφικό υλικό ελεύθερο προς παρουσίαση βρίσκεται στη δ/ση.. http://www.panoramio.com/photo/21345366 και .. http://www.panoramio.com/user/705253/tags/agrinion