... και αρχίζει ο αγώνας για την Ελευθερία

Διάγγελμα του Ιωάννη Μεταξά προς τον ελληνικό λαό (28-10-1940)

Προς τον ελληνικόν λαόν,
Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της. Μολονότι επεδείξαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην, προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημας το δικαίωμα να ζώμεν ως ελεύθεροι Έλληνες μου εζήτησεν σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν, την παράδοσιν τμημάτων του εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της. θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρέσβυν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ' εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.


Έλληνες,

τώρα θα αποδείξωμεν εάν είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας, την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος ας εγερθή σύσσωμον, αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά σας, και τα ιεράς μας παραδόσεις.

Νυν υπέρ πάντων ο αγών

Ο Πρόεδρος της Κυβερνήσεως
Ιωάννης Μεταξάς

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φασιστάκι μας βγήκε κυρά Λένα!
Το ΟΧΙ δε το ειπε κανενας Μεταξάς, το είπε ο Ελληνικός λαός.
Ο Μεταξάς γερμανόφιλος ήταν, αλλά ο λαός είχε άλλη άποψη!Δεν είναι τυχαίο ότι όσους είχε κλείσει η δικτατορία του Μεταξά στις φυλακές, τους παρέδωσε στους Γερμανούς...

Λένα είπε...

Μαθε πρώτα να διαβάζεις.
Εγώ δεν εγραψα πουθενά οτι αυτός είπε το όχι.Ανάρτησα μόνο το διάγγελμα προς τον Ελληνικό λαό. Αν δλδ αναρτήσω κατι που θα πει ο Παπανδρέου ή ο Καραμανλής σημαίνει ότι ανήκω και στο κόμμα τους;
Ειναι κακό να βγάζουμε αβίαστα συμπεράσματα.

Υ.Γ. τελικά άλλος είναι το φασιστάκι που κατηγορεί χωρίς στοιχεία και αδίκως.!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Exei dikio o filos Lena.
Den einai to idio me to na anartiseis kati pou eipe o Papandreou i o Karamnlis!Mi sugkrineis anomia pragmata.
Gai ekeino to oxi mporeis na grpseis polla an thes...alla oxi to diaggelam tou Metaxa kai ti fotografia tou!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Δικαίως αναρτήθηκε ο Ιωάννης Μεταξάς κάποιοι μικρόψυχοι ανιστόρητοι που πουλάνε την πατρίδα τους μόνο και μόνο να μην τους πούν φασίστες ενώ οι ΙΔΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΦΙΑΛΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ(οπως και τότε,όπως το 22 ή το 44, καλύτερα να μη μιλάνε για τον μεγάλο αυτό α΄νδρα και Έλληνα.