ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΜΟΣΧΟΣ


Ο Αριστείδης Μόσχος ήταν οργανοπαίκτης και δάσκαλος του σαντουριού.
Γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1930. Ήταν το πέμπτο από τα δέκα παιδιά της οικογένειάς του, η οποία καταγόταν από το χωριό Πεντάλοφο Αγρινίου. Στο χωριό αυτό ο πατέρας του είχε μεγάλη κτηματική περιουσία, την οποία πούλησε και πήγε στο Αγρίνιο και έκανε επιχειρήσεις. Άνοιξε ένα καφέ-αμάν και ένα καφέ-σαντάν. Στο πρώτο παίζαν Πολίτες, Σμυρνιοί, Αρμένιοι, ενώ στο άλλο υπήρχε ευρωπαϊκή ορχήστρα. Ο ίδιος ο πατέρας του ήταν πολύ καλός οργανοπαίκτης κλαρίνου και ο αδερφός του έπαιζε βιολί. Στα μαγαζιά της οικογένειας έρχονταν μεγάλα μουσικά ονόματα της εποχής, (Ρίτα Αμπατζή, Μαρίκα Πολίτισσα, Εσκενάζη, κ.α). Από κάποιο ρουμάνικο περιοδεύον συγκρότημα ο Α. Μόσχος άκουσε το σαντούρι και το αγάπησε.

Πρώτος του δάσκαλος ήταν ένας Ρουμάνος ο Νέστορας Μπάτσι. Ξεκίνησε να παίζει στο μαγαζί του πατέρα του. Μετά τον πόλεμο εγκατέλειψε το Αγρίνιο και ήρθε στην Αθήνα όπου μπήκε στο Λύκειο των Ελληνίδων.Με αυτό έκανε περιοδείες σ' όλο τον κόσμο. Συνεργάστηκε με πολλούς τραγουδιστές, μουσικούς και συνθέτες.Συμμετείχε σε πολλές ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές σχετικές με τη δημοτική και λαϊκή μουσική παράδοση.

Ο Αριστείδης Μόσχος κυκλοφόρησε 15 προσωπικούς δίσκους, από τους οποίους οι 3 έγιναν χρυσοί και οι 2 πλατινένιοι. Συμμετείχε σε 150 περίπου άλλους δίσκους ως σολίστας.
Το 1985 ίδρυσε το "Λαϊκό Σχολείο Παραδοσιακής Μουσικής" το οποίο λειτούργησε ως μη κερδοσκοπική εταιρεία. Εκεί δίδαξε δεκάδες μουσικά όργανα αλλά και βυζαντινή μουσική και συνέστησε χορωδία.

" Ήθελα να αφοσιωθώ στο Σχολείο μου.Ήταν ένα όνειρο πολλών χρόνων αυτό το πράγμα.Πρώτα πρώτα έβλεπα ότι τέλειωνε το σαντούρι. Τώρα ξέρετε πόσες κοπέλες και αγόρια παίζουνε; Ήταν όνειρο ζωής για μένα να διδάξω 28 σαντούρια. Μπροστά σ'αυτό δεν έβαζα τίποτα άλλο."

Τιμήθηκε από δήμους, συλλόγους, οργανώσεις και τη Βουλή.

Πέθανε στις 8 Νοεμβρίου 2001.