ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΑΣΤΑΚΟΥ


Αθήνα, 3 Ιουνίου 2010


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ανδρέας Μακρυπίδης: «Η επένδυση στο Πλατυγιάλι Αστακού να προχωρήσει
άμεσα.»


Σπύρος Κουβέλης: «Επιταχύνουμε τα βήματα για έναρξη εντός του 2010.»


Ο Βουλευτής Ανδρέας Μακρυπίδης με επίκαιρη ερώτηση του στην Βουλή ανέδειξε το θέμα της μεγάλης επένδυσης στο Πλατυγιάλι Αστακού στα πλαίσια της εξαγγελίας της Κυβέρνησης, ζητώντας να διαψευστούν οι φήμες για υλοποίηση μέρους της επένδυσης σε νομό εκτός Αιτωλοακαρνανίας και να οριστικοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα υπογραφής της οριστικής συμφωνίας και της υλοποίησης και ολοκλήρωσης της επένδυσης. Συγκεκριμένα με την ερώτηση του ο Βουλευτής ανέφερε τα εξής:
«Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κυβέρνησης προωθείται στο Πλατυγιάλι Αστακού μεγάλο επενδυτικό ενεργειακό σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο θα κατασκευαστεί, τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου καθώς και μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, με την παράλληλη εφαρμογή σύγχρονης τεχνολογίας για τη συλλογή και αξιοποίηση των αερίων καύσης για την παραγωγή βιομάζας. Η πρόσφατη υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και του Κατάρ περιλαμβάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την επένδυση και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της.
Με την υλοποίηση μιας τέτοιας επένδυσης, ύψους 3,5 δις € όπως εικάζεται, προκύπτει σημαντικό οικονομικό, αναπτυξιακό και ενεργειακό όφελος για την Ελλάδα. Εξασφαλίζεται σε μεγάλο βαθμό η ενεργειακή επάρκεια της χώρας μέσω της δημιουργίας ενός σημαντικού ενεργειακού κόμβου στην ελληνική επικράτεια. Αναδεικνύεται το λιμάνι ως κόμβος μεγάλης στρατηγικής και αναπτυξιακής σημασίας
Για μια περιοχή που στερείται βασικών υποδομών η επένδυση είναι καθοριστική. Η τοπική κοινωνία επιβεβαίωσε την βούληση της για την υλοποίηση του σχεδίου διαμέσου του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αιτωλοακαρνανίας και του Δημοτικού Συμβουλίου Αστακού αφού με πρόσφατες αποφάσεις αντιμετωπίζονται ριζικά τα προβλήματα της γραφειοκρατίας εγκρίνοντας τις απαραίτητες αλλαγές.
Μια τέτοια εξέλιξη αναμφίβολα θα αποβεί θετική για τον Νομό Αιτωλοακαρνανίας και για ολόκληρη την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αφού θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, θα δώσει ώθηση για την ανάπτυξη των τοπικών οδικών δικτύων και θα αναπτύξει το τοπικό δίκτυο φυσικού αερίου των νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Τελευταία όμως και σύμφωνα με δημοσιεύματα διακινείται η φημολογία ότι μπορεί να υπάρξει μέρος της συγκεκριμένης επένδυσης σε λιμάνι της περιοχής της Β. Ελλάδας, γεγονός που έχει θορυβήσει την τοπική κοινωνία. Για τον λόγο αυτό ρωτώ την Κυβέρνηση αν διαψεύδει τις φήμες για ενδεχόμενη υλοποίηση μέρους της επένδυσης σε Νομό πέραν της Αιτωλοακαρνανίας και ποιό είναι το χρονοδιάγραμμα της υπογραφής της οριστικής συμφωνίας καθώς επίσης και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και ολοκλήρωσης της επένδυσης;»
Στην δευτερολογία του ο Ανδρέας Μακρυπίδης αναφέρθηκε στην επενδυτική άπνοια και ένδεια για δεκαετίες στον νομό Αιτωλοακαρνανίας παρόλο που έχουν γίνει αξιόλογες υποδομές όπως η συγκεκριμένη στο Πλατυγιάλι Αστακού, στην σημασία που αποδίδει η κοινωνία της Αιτωλοακαρνανίας σε αυτήν την επένδυση και την βούληση για να ολοκληρωθεί γεγονός που αποδεικνύεται από τις αποφάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αιτωλοακαρνίας και του Δημοτικού Συμβουλίου Αστακού προκειμένου να διευκολυνθεί η συμφωνία. Επιπλέον ο Βουλευτής τόνισε την αναγκαιότητα να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά προβλήματα και ζήτησε να προσδιοριστούν επακριβώς και άμεσα τα χρονοδιαγράμματα, γιατί αυτό θα δώσει όντως προοπτική ανάπτυξης στον νομό αλλά και θα διευκολύνει την Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση να σχεδιάσει μία σειρά από άλλες αναγκαίες υποδομές, κύρια στον τομέα της οδοποιίας.
Απαντώντας ο αρμόδιος Υφυπουργός Εξωτερικών κ.Σπύρος Κουβέλης αναφέρθηκε ότι ακριβώς το ίδιο πρωί επέστρεψε από ταξίδι στο Κατάρ όπου είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της χώρας σχετικά με την επένδυση στο λιμάνι του Αστακού. Συγκεκριμένα σε σχέση με την φημολογία για μεταφορά της επένδυσης ο Υφυπουργός το απέκλεισε κατηγορηματικά αναφέροντας τα εξής: «Αυτά που ακούστηκαν και διαβάστηκαν δεν έχουν σχέση με το έργο του Αστακού. Το έργο της σύμπραξης αυτής είναι ένα έργο πακέτο το οποίο έχει σχεδιαστεί να γίνει στο λιμάνι του Αστακού. Δεν υπάρχει καμία απολύτως σκέψη για κανένα μέρος –είτε ολόκληρο- του σχεδιασμού να μεταφερθεί σε άλλο μέρος της Ελλάδας.»
Στην συνέχεια της απάντησης του ο κ.Σπύρος Κουβέλης τόνισε την σημασία της επένδυσης των 3,5 δις Ευρώ, ιδιαίτερα στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο, αφού θα δόσει πνοή στην τοπική και εθνική οικονομία και θέσεις εργασίας σε μία περίοδο που η ελληνική οικονομία δοκιμάζεται. Επιπλέον ο Υφυπουργός επισήμανε με ιδιαίτερη έμφαση πως αποτελεί δέσμευση της Κυβέρνησης να κινηθεί πολύ γρήγορα στο πλαίσιο των χρονοδιαγραμμάτων ώστε εντός του 2010 να ξεκινήσουν τα έργα και ότι για τον λόγο αυτό είναι ήδη έτοιμη και βρίσκεται στην διαδικασία υπογραφής από τα συναρμόδια Υπουργεία η πρώτη κοινή Υπουργική Απόφαση και ακολουθούν μια σειρά από πέντε ακόμα Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, ώστε οι άδειες να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρονιάς και το έργο να λειτουργεί μέχρι το 2014.
Τέλος ο Υφυπουργός έκλεισε λέγοντας πως η Κυβέρνηση θα είναι πάρα πολύ αυστηρή όσον αφορά τις τεχνικές, περιβαλλοντικές προδιαγραφές και την ασφάλεια καθιστώντας την επένδυση πρωτοποριακή στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με την Πράσινη Ανάπτυξη.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καταραμένος ο Αστακός Αιτωλοακαρνανίας

Περιοχή, η οποία την τελευταία 25ετία αποτέλεσε το θέατρο για την υλοποίηση πολλών επενδυτικών σχεδίων. Ατελέσφορα τα περισσότερα, μετά και τις αντιδράσεις των κατοίκων για ορισμένα από αυτά, λόγω των σημαντικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων που θα είχαν: μονάδα καύσης τοξικών και χημικών αποβλήτων, μονάδα παραγωγής αμόλυβδης βενζίνης, ηλεκτροπαραγωγή από λιθάνθρακα κ.ά.
Τα έργα ολοκληρώθηκαν το 2006, ενώ προ διετίας η ΝΑΒΙΠΕ πέρασε στα χέρια τριών μεγάλων τραπεζικών ομίλων (Alpha, Εμπορική, Πειραιώς).
Σήμερα η περιοχή του Αστακού βρίσκεται μπροστά σε μία ακόμαŸ πρόκληση. Η τροποποίηση του χωροταξικού σχεδίου της Βιομηχανίας από τη ΝΔ, αναπροσανατόλισε το χαρακτήρα της ΝΑΒΙΠΕ σε ενεργειακό κέντρο και μετά την ακύρωση των σχεδίων για ηλεκτροπαραγωγή με τη χρήση λιθάνθρακα, προσέλκυσε το ενδιαφέρον επενδυτών από το Κατάρ, οι οποίοι αναζητούν περιοχή ναŸ κάψουν την περίσσεια LPG (υγροποιημένου μείγματος προπανίου - βουτανίου), το οποίο παράγεται από πετρέλαιο στη χώρα τους. Εκτός από τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από LPG, 1.100 μεγαβάτ, σχεδιάζεται η κατασκευή σταθμών αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LPG και LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο), αλλά και μονάδα παραγωγής βιοελαίων από άλγη.
Σύμφωνα με τον Ηλία Γεωργαλή, γιατρό, μέλος της Κίνησης Πολιτών Δυτικής Ελλάδας, για την αποδοχή της επένδυσης από τους κατοίκους, αναπτύχθηκαν μία σειρά μύθοι, οι οποίοι καταρρίπτονται τελευταία ο ένας μετά τον άλλο.Ο ισχυρότερους απ’ αυτούς, είναι οι 1.500 θέσεις εργασίας, οι οποίες σύμφωνα με την πρόσφατα εγκεκριμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), ανέρχονται μόλις στις 140, επεσήμανε. Αριθμός ελάχιστος, μπροστά σε όσες θα χαθούν σε τομείς όπως η γεωργία, η κτηνοτροφία, η αλιεία, ο τουρισμός, υπό το βάρος της ενεργειακής μονοκαλλιέργειας, που επιβάλλεται στην περιοχή.
Ένας άλλος μύθος που συνοδεύει τη συγκεκριμένη επένδυση –ύψους 3 δισ. ευρώ– είναι τα οικονομικά οφέλη για την εθνική οικονομία, αλλά και τα οφέλη για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Οφέλη τα οποία αμφισβητούνται έντονα, αφού σύμφωνα με τους σχεδιασμούς των επενδυτών, ελάχιστα χρήματα θα καταλήξουν σε ελληνικά χέρια, ενώ όσο αφορά στην παραγόμενη ενέργεια, αυτή θα κατευθύνεται στο σύνολό της προς την Ιταλία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η συγκεκριμένη μονάδα δεν έχει περιληφθεί στον Εθνικό Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό που κατατίθεται στη Βουλή κάθε χρόνο.
Την ίδια στιγμή που τα οφέλη για τους κατοίκους της περιοχής περιορίζονται, τα στοιχεία για το τίμημα που θα πληρώσει το περιβάλλον της περιοχής πολλαπλασιάζονται. Η συγκεκριμένη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής θα παράγει 15% περισσότερους ρύπους από εκείνους που θα παρήγαγε η μονάδα λιθάνθρακα.Οι ημερήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα ανέρχονται σε έξι χιλιάδες τόνους ημερησίως, το οποίο συνεπάγεται σε πρόστιμα ρύπων – τα επόμενα χρόνια– για τη χώρα, ύψους δεκάδων εκατ. ευρώ, σύμφωνα με υπολογισμούς του Ηλ. Γεωργαλή. Επίσης σύμφωνα με επιστολή (1/5/2010) του Δ. Παπανίκα, τέως καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών, προς το νομαρχιακό συμβούλιο Αιτωλοακαρνανίας, το περιβάλλον θα επιβαρυνθεί με επικίνδυνους (καρκινογόνους - μεταλλαξιογόνους) αέριους ρύπους, προερχόμενους από το LPG, θερμότητα (4 εκατ. κιλοβατώρες ετησίως) και υδρατμούς, με επιπτώσεις στο τοπικό μικροκλίμα, αλλά και ποσότητες LPG και LNG (προβλεπόμενες απώλειες 1% επί των διακινούμενων ποσοτήτων), η αποθήκευση των οποίων στη περιοχή αυξάνει τον κίνδυνο για Ατύχημα Μεγάλης Κλίμακας (κατηγορίας Σεβάζο). Ακόμα και η ίδια η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, διαπιστώνει ότι από τις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα κατά τη λειτουργία των νέων εγκαταστάσεων, επί 24ωρου βάσεως θα υπάρχουν συνεχείς και αδιάκοπες αρνητικές επιπτώσεις στο τοπίο, στο έδαφος, στα επιφανειακά νερά, στο ατμοσφαιρικό περιβάλλον, στο θαλάσσιο περιβάλλον, στο ακουστικό περιβάλλον και στη βιομηχανική ασφάλεια.

Ανώνυμος είπε...

ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΑΤΥΓΙΑΛΙ ΑΣΤΑΚΟΥ

Η επένδυση το Κατάρ αφορά σε:
>Σταθμό αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG
>Σταθμό αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LPG
>Μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από LPG 1100 MW
>Μονάδα παραγωγής βιοελαίων από άλγη.
Αλλά ο σχεδιασμός για τον Αστακό περιέχει κι άλλη πρασινάδα:απ’ τις 23/10/2009 έχει κατατεθεί αίτηση στη ΡΑΕ για μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από καύση αστικών αποβλήτων (σκουπιδιών δηλ.) 200MW!!!

Εκτός των άλλων, σύμφωνα και με τη δήλωση του εκπροσώπου της Astakos Terminal το λιμάνι του Αστακού πουλιέται μαζί με τη Βιομηχανική Περιοχή σε Εταιρεία του Κατάρ ως η πρώτη ιδιωτική βιομηχανική περιοχή μαζί με ιδιωτικό λιμάνι που ανήκουν σε ξένη χώρα!
Στη μελέτη αναφέρεται η μονάδα βιοελαίων που θα δεσμεύει υποτίθεται το διοξείδιο του άνθρακα.Δεν υπάρχει καμία τεκμηρίωση σχετικά με το πως γίνεται και αυτό είναι λογικό αφού δεν υπάρχει πουθενά σήμερα ασφαλής και οικονομικά συμφέρουσα μέθοδος δέσμευσης του CO2.Αλλά αν η συγκεκριμένη εταιρεία έχει αυτή την τεχνογνωσία,γιατί την περιορίζει στον Αστακό και δεν τη διαθέτει σε παγκόσμια κλίμακα?

Πόσες θα είναι οι θέσεις εργασίας;
Η ΜΠΕ αναφέρει σαφώς 140 θέσεις εργασίας.Τα μέσα ενημέρωσης επιμένουν να μιλούν για 1.500 θέσεις, ενώ ακόμα κι ο Νομάρχης που βγήκε εξ αρχής στα μέσα μ’ αυτό το σύνθημα, αναγκάστηκε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο να παραδεχθεί πως οι θέσεις εργασίας είναι 140, μάλιστα σε πλήρη ανάπτυξη της επένδυσης.Η συγκεκριμένη επένδυση αλλάζει άρδην το διαμετακομιστικό χαρακτήρα του λιμανιού, αλλά και τον αναπτυξιακό προσανατολισμό της ευρύτερης περιοχής. Μετατρέπει την περιοχή σε ενεργειακό κέντρο μεγάλης,μάλιστα, επικινδυνότητας αφού μέρος της επένδυσης εμπίπτει στην οδηγία Sevezo II.Η ηλεκτροπαραγωγή από LPG δεν υπάρχει στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο.

Ποιες οι τοπικές επιπτώσεις;
>Οι τοπικοί ρύποι από μια τέτοια μονάδα είναι 20% λιγότεροι από μια αντίστοιχη μονάδα λιθάνθρακα και περίπου 15% περισσότεροι απ’ τη μονάδα λιθάνθρακα που είχε δρομολογηθεί στον Αστακό και ξεσήκωσε τον κόσμο.
>Το LPG παράγει Επικίνδυνους Αέριους Ρύπους με καρκινογόνες και μεταλλαξιογόνες ιδιότητες.
>Η αποβολή υδρατμών και η έκλυση μεγάλων ποσοτήτων θερμότητας θ’ αλλάξει το τοπικό μικροκλίμα ( φαινόμενο θερμονησίδας).
>Τα αποθηκευμένα αέρια (LPG και LNG) θα διαφεύγουν σε ποσοστό 1%, δηλ. 40.000 τόνοι ετησίως. Τα διαφεύγοντα αέρια,θα αναδύουν μια διαρκή χαρακτηριστική οσμή .
>Τα μεγάλα ατυχήματα από έκρηξη, τέτοιων μονάδων,δεν είναι σπάνια. Εδώ ο κίνδυνος αυξάνεται εξ’ αιτίας της μεγάλης σεισμικότητας της περιοχής.
>Η περιοχή οδηγείται σε ενεργειακή μονοκαλλιέργεια με αποτέλεσμα παραδοσιακοί παραγωγικοί τομείς να οδηγηθούν σε αδιέξοδο:Γεωργία,κτηνοτροφία, παράκτια αλιεία,ιχθυοκαλλιέργειες.
>Κι ο σημερινός υποτυπώδης τουρισμός θα εξαφανιστεί.
> Αναιρείται ο διαμετακομιστικός χαρακτήρας του λιμανιού,αυτός για τον οποίο δαπανήθηκαν εκατομμύρια εθνικών και κοινοτικών πόρων.
>Το τελικό Ισοζύγιο των θέσεων εργασίας προκύπτει αρνητικό.

Οφείλουμε λοιπόν ως τοπική κοινωνία,σύλλογοι,φορείς , πολίτες,να μη μείνουμε απαθείς,
συνυπογράφοντας τα παραπάνω κείμενα και συντονίζοντας τις
παρεμβάσεις μας.

Κίνηση Πολιτών Δήμου Αστακού
Πολιτιστικός Σύλλογος Βασιλόπουλου Η ΒΕΛΑ

Ανώνυμος είπε...

Ο εν λόγο υποψήφιος δε μας τα είπε καλά για το Εφετείο Αγρινίου. Μάλλον δεν είναι ωραίο να εμπαίζεις χιλιάδες ανθρώπους μια απο τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας Κε Μακρυπίδη και αυτό θα φανεί και στις κάλπες...ΑΓΡΙΝΙΩΤΕΣ ΞΕΣΗΚΩΘΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ(ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ...ΘΑ ΤΟ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΝ ΠΡΟΤΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΑΚΟΥΣΟΝ ΑΚΟΥΣΟΝ...),ΕΦΕΤΕΙΟ,ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ.