ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ: ΕΝΑΣ ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΣΕ ΣΤΕΡΓΙΑΝΗ ΠΟΛΗ




Η βασική ιδέα για την ίδρυση του Ναυτικού Ομίλου Αγρινίου ήταν η ανάπτυξη του ναυταθλητισμού στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Κύριος ιδρυτής ήταν ο γιατρός Μάρκος Κρικελής. Η μεγάλη του αγάπη για τη θάλασσα τον έκανε να έρθει σε επαφή με τον τότε Υπουργό Εσωτερικών Χριστόφορο Στράτο. Ήδη είχε ανοίξει την κλινική του στο Αγρίνιο όπου εργαζόταν και ο ίδιος ως γυναικολόγος. Όταν ανέφερε στον Στράτο την επιθυμία του να ιδρύσει Ναυτικό όμιλο στο Αγρίνιο, η απάντηση που πήρε ήταν το ξάφνιασμα του Υπουργού. «Τρελός είσαι; Ναυτικός όμιλος στο Αγρίνιο;».
Όλα αυτά γίνονταν το 1975. Το Αγρίνιο μπορεί να μην έχει θάλασσα, αλλά ο νησιώτης Μάρκος Κρικελής έβλεπε πιο μακριά. Οι τέσσερις λίμνες, Λυσιμαχεία, Αμβρακία, Τριχωνίδα, Οζερός, η τεχνητή λίμνη στη Στράτο και φυσικά ο Αχελώος ήταν εκεί για να δεχτούν οποιαδήποτε δραστηριότητα. Το επόμενο βήμα ήταν η συνάντηση 25 φίλων. Κοινός σκοπός η διάδοση της ιδέας του υγρού στίβου σε μια πεδινή περιοχή. Μερικά από τα ιδρυτικά μέλη ήταν ο Στράτος Πιστιόλας, ο Ανδρέας Σιούνης, ο Πέτρος Παπαπέτρου, ο Δημήτρης Βότσης, ο Ζήσιμος Μελισσινός και ο Κώστας Γιοβανίδης.

Ένα χρόνο αργότερα σε συνεργασία με το Δήμο Αγρινίου ο Ναυτικός Όμιλος ανέλαβε τη διοργάνωση της Ναυτικής εβδομάδας. Η εκδήλωση είχε τεράστια επιτυχία, ενώ οι αθλητές και το πλήθος κόσμου που παρακολουθούσε τις εκδηλώσεις, ήταν τέτοιο που τα τακτικά μέλη στη συνέχεια έφτασαν τα 330.

1η Ναυτική Εβδομάδα 28 Ιουνίου - 4 Ιουλίου 1976

Η Ναυτική Εβδομάδα που διοργανώθηκε το 1977 αποτέλεσε ίσως ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα της περιοχής. Διοργανώθηκε στην περιοχή Σταμνά και παρόλα τα οικονομικά και τεχνικά προβλήματα οι αγώνες πέρασαν στην ιστορία του Ελληνικού Θαλασσίου Σκι. Η πρωτοτυπία της εκδήλωσης ήταν ότι το Ναυτικό διοργάνωσε την 1η ναυτική εβδομάδα σε στεργιανή πόλη, το Αγρίνιο. Το πλήθος του κόσμου άγγιξε τα 4.000 άτομα. Όλοι οι τοπικοί άρχοντες, βουλευτές και άλλοι επίσημοι έδωσαν με την παρουσία τους μεγαλύτερη αίγλη στους αγώνες.

Στο πλαίσιο της Ναυτικής Εβδομάδας έγιναν διαλέξεις για θέματα σχετικά με την οργάνωση και διεκπεραίωση των αγώνων, τελετές έναρξης και λήξης, καθώς και αγώνες θαλασσίου σκι και πόλο. Ένα από τα γεγονότα που έκλεψε την παράσταση ήταν ο εντοπισμός ενός υδροπλάνου που βρέθηκε βυθισμένο στη λίμνη σε βάθος 80μ.

Στους αγώνες συμμετείχε ο στρατός ξηράς, το λιμενικό σώμα, η μπάντα του ναυτικού και του Ναυτικού Ομίλου Αγρινίου. Έγινε επίδειξη των ειδικών δυνάμεων καταστροφών. Βατραχάνθρωποι που έκαναν πτώση από ελικόπτερα, αγώνες τηλεκατευθυνόμενων σκαφών, καθώς και εγκατάσταση βομβών βυθού, παρέλαση τη νύχτα με βάρκες φωταγωγημένες. Στους αγώνες πήραν μέρος όμιλοι από όλη την Ελλάδα. Μεταξύ αυτών ομάδες των Ιωαννίνων, της Κέρκυρας και της Πρέβεζας.

Την ομάδα του Ναυτικού Ομίλου Αγρινίου αποτελούσαν οι Γ. Καλατζής, Γ. Παπαπέτρου, Ν. Πρεβεζάνος, Μ. Πρεβεζάνου, Λάμπρος Τσιτσιμελής, Β. Σιούνης, Σ. Λαζαρίδης, Π. Κρικελής, Λ. Πιστιόλα, Ν. Τσιτσιμελή, Ε. Κρικελή, Ε. Μάντζιου. Οι επιτυχίες και οι διακρίσεις του ήταν αξιοσημείωτες. Στους νικητές απονεμήθηκαν βραβεία, μετάλλια και ένα στεφάνι ελιάς.

Το 1997 γίνονται εκλογές και το Δ.Σ εκλέγει πρόεδρο το Μάρκο Κρικελή και αντιπρόεδρο τον Πέτρο Παπαπέτρου.

Στο μεταξύ εκείνο τον καιρό είχαν ολοκληρωθεί οι εργασίες στο κολυμβητήριο του Δημοτικού Σταδίου, όπου δημιουργήθηκε τμήμα κολυμβητών. Η συμμετοχή των αθλητών ήταν αθρόα με αποτέλεσμα να διαπρέψουν στη συνέχεια σε πολλά πανελλήνια πρωταθλήματα.

Το όραμα των ανθρώπων του Ναυτικού Ομίλου Αγρινίου δεν σταματούσε εκεί. Αποφάσισαν να δραστηριοποιηθούν στο θαλάσσιο σκι. Έτσι η δραστηριότητα του Ομίλου έφτασε μέχρι την Τριχωνίδα στην περιοχή Ντουγρή. Ο εξοπλισμός και το σκάφος που χρησιμοποιήθηκε, προφέρθηκε από τα μέλη του Ομίλου. Ύστερα από 2 - 3 χρόνια έδρα του έγινε η περιοχή Σταμνά και στη συνέχεια η τεχνητή λίμνη Στράτου, που λειτούργησε ως προπονητικό Κέντρο.

Δήμητρα Λαοπόδη

http://www.anaggelia.gr/index.php?section=column&column_section=themata&column_id=61