ΝΕΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

Τον νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Αγρινίου ψήφισε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου.
Με τον νέο σύγχρονο Οργανισμό διαμορφώνεται το πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας του Δήμου, ώστε να ανταποκριθεί με επιτυχία στις απαιτήσεις που προκύπτουν από την εφαρμογή του Προγράμματος Καλλικράτης.
Ο νέος Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας εξυπηρετεί :
• τη δημιουργία προϋποθέσεων για τη διεύρυνση του αναπτυξιακού ρόλου του Δήμου, μέσω της βελτίωσης της ικανότητάς του να σχεδιάζει και να υλοποιεί προγράμματα οικονομικής ανάπτυξης, κοινωνικής πολιτικής, προστασίας του περιβάλλοντος κ.λ.π. και να τα εντάσσει στις διαδικασίες προγραμματισμού σε εθνικό επίπεδο καθώς και στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ,
• την αναβάθμιση της λειτουργίας των πολιτικών οργάνων διοίκησης και των υπηρεσιών με τη δημιουργία υπηρεσιών διοικητικής, νομικής υποστήριξης και ιδίως επιτελικών υπηρεσιών για την επιστημονική - τεχνική υποστήριξη της διαδικασίας λήψης αποφάσεων,
• τη βελτίωση του βαθμού εξυπηρέτησης των πολιτών, της ποιότητας, της αποδοτικότητας και της δικαιοκατανομής των παρεχομένων υπηρεσιών με την αναδιοργάνωση των δομών, τον ανασχεδιασμό των διαδικασιών λειτουργίας τους και τον προσανατολισμό τους σε στόχους και μετρήσιμα αποτελέσματα,
• την αναβάθμιση της θέσης και του ρόλου των εργαζομένων με τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και τη λειτουργία όλων των υπηρεσιακών επιπέδων, την ενίσχυση της ευθύνης και των αρμοδιοτήτων των προϊσταμένων των υπηρεσιών, την επιμόρφωση του προσωπικού κλπ
• την αύξηση του βαθμού συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ των εσωτερικών υπηρεσιών, μεταξύ των υπηρεσιών και των πολιτικών οργάνων και μεταξύ του Δήμου και των εποπτευόμενων φορέων του
• την ενίσχυση της συνεργασίας του Δήμου με άλλους δημόσιους, κοινωνικούς και ιδιωτικούς φορείς και την ανάπτυξη διαδικασιών συμμετοχής του πολίτη, θεωρουμένου όχι μόνον ως χρήστη των δημόσιων υπηρεσιών αλλά και ως ενεργού πολίτη.

Ανάλογα με το αντικείμενο και τους σκοπούς τους, οι κεντρικές υπηρεσίες του νέου Δήμου ομαδοποιούνται σε 5 κατηγορίες, ως εξής:
ΕΠΙΤΕΛΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ, με αρμοδιότητες την παροχή επιτελικής υποστήριξης στα πολιτικά όργανα και στις δημοτικές υπηρεσίες, δηλ. επεξεργασμένων στοιχείων και προτάσεων για τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων.
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, με αρμοδιότητες που αφορούν στον πρωτογενή τομέα της παραγωγής (φυτική και ζωική παραγωγή), στη μεταποίηση και στον τριτογενή τομέα (εμπόριο, τουρισμός) καθώς και την προαγωγή της απασχόλησης.
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ, με αρμοδιότητες που αφορούν την προστασία του φυσικού και του δομημένου περιβάλλοντος και την προώθηση της αστικής ανάπτυξης.
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ, με αρμοδιότητες που αφορούν στην κοινωνική προστασία, στη προστασία της δημόσιας υγείας και στην παροχή υπηρεσιών στους τομείς της παιδείας, του πολιτισμού και του αθλητισμού.
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ, με αρμοδιότητες την παροχή διοικητικής, οικονομικής και τεχνικής υποστήριξης σε όλες τις δημοτικές υπηρεσίες.

Παράλληλα, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών στις Δημοτικές Ενότητες δημιουργούνται αποκεντρωμένες Υπηρεσίες στις έδρες των πρώην Δήμων.

Ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παύλος Μοσχολιός στην τοποθέτησή του μεταξύ άλλων ανέφερε:
« Με το νέο οργανισμό κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα και δημιουργούμε το νέο θεσμικό πλαίσιο και τη νέα μορφή του διευρυμένου Δήμου. Δημιουργήσαμε ένα σύγχρονο οργανισμό που ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις του Προγράμματος Καλλικράτη, καλύπτει τις σημερινές αλλά και τις μελλοντικές ανάγκες του Δήμου Αγρινίου και προέκυψε μέσα από διαβούλευση και κατάθεση προτάσεων.
Δημιουργούμε όλες τις απαραίτητες Διευθύνσεις, ενώ προβλέπουμε και νέες θέσεις εργασίας όταν επιτραπούν οι προσλήψεις από την πολιτεία.
Ο νέος οργανισμός θέτει σε νέες βάσεις την οργανωτική δομή των υπηρεσιών του Δήμου, απαντά στις απαιτήσεις των καιρών με γνώμονα την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου και την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πολιτών».