ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΡΓΟΛΗΠΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Ανυπόστατο και αναληθές χαρακτήρισε το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του Συνδέσμου Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Αγρινίου ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παύλος Μοσχολιός, κατά την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με αφορμή την αποχή των εργοληπτών από τις δημοπρασίες των έργων του Δήμου.
Συγκεκριμένα ο κ. Μοσχολιός έκανε λόγο για ακατανόητη στάση των εργοληπτών, τονίζοντας ότι τα όσα ανέφεραν στις ανακοινώσεις είναι ανυπόστατα και αναληθή.
Αναφορικά με τον χαρακτηρισμό του Συνδέσμου ότι τα έργα που είναι προς δημοπράτηση είναι ήσσονος σημασίας, ο Δήμαρχος Αγρινίου υποστήριξε ότι αυτά προβλέπονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις καθημερινές ανάγκες κυρίως στις Δημοτικές Ενότητες.
«Θυμάστε ότι στο Τεχνικό Πρόγραμμα ψηφίσαμε κάποια έργα για να καλύψουμε τις άκρως απαραίτητες ανάγκες.
Τα έργα αυτά είναι κυρίως συντηρήσεις ασφαλτοστρώσεων και τσιμεντοστρώσεων προϋπολογισμού 100.000ευρώ και 150.000ευρώ.
Είναι ανακριβές οι εργολήπτες να υποστηρίζουν ότι τα έργα αυτά δεν είναι επείγοντα, είναι άμεσες ανάγκες των Δημοτικών Ενοτήτων και πρέπει να δημοπρατηθούν».
Σχετικά με τις πιστώσεις των έργων αυτών που είναι ενταγμένα στις Δημοτικές Ενότητες ο κ. Μοσχολιός διευκρίνισε ότι οι πιστώσεις αυτές προέρχονται από ίδια έσοδα του Δήμου και δεν είναι νόμιμο να εξοφληθούν οφειλές προηγούμενων ετών που προέρχονται από έργα με πηγή χρηματοδότησης τη ΣΑΤΑ.
«Είχαμε δεσμευτεί ως Δημοτική Αρχή ότι δεν θα δημοπρατήσουμε κανένα νέο έργο από τη ΣΑΤΑ, προκειμένου όταν η πολιτεία μας επιχορηγεί από αυτή την πηγή να καλύπτουμε τις υποχρεώσεις μας και τις οφειλές που υπήρχαν στους εργολήπτες. Αυτό λοιπόν το τηρούμε κατά γράμμα.
Οι δημοπρατήσεις έργων που αναφέρουν οι εργολήπτες είναι από ίδια έσοδα από τα οποία έχουμε τη δυνατότητα να δημοπρατήσουμε έργα, γιατί πραγματικά ακολουθούμε σωστή οικονομική διαχείριση στα ίδια έσοδα.
Αυτό λοιπόν που υποστηρίζουν οι εργολήπτες γιατί δημοπρατούνται έργα, ενώ μας οφείλετε χρήματα και δε μας δίνετε τα χρήματα αυτά με τα οποία θα κατασκευάζετε τα έργα, δεν μπορεί να γίνει.
Δεν μπορεί να μεταφερθεί χρηματοδότηση από τη μια πηγή στην άλλη , απαγορεύεται από το νόμο.
Σε περιπτώσεις που μπορούμε να εξοφλήσουμε από ίδια έσοδα θα το πράξουμε άμεσα».
Σε ότι αφορά την προτροπή του Συνδέσμου Εργοληπτών να μην προχωρήσει ο Δήμος σε απευθείας αναθέσεις έργων ο κ. Μοσχολιός υπογράμμισε:
«Ο Σύνδεσμος με προηγούμενη ανακοίνωση διαμαρτύρονταν ότι οι Δήμοι έδιναν πολλές απευθείας αναθέσεις, δεν ξεχώρισαν στην ανακοίνωση τον Δήμο Αγρινίου ο οποίος προεκλογικά τη χρονιά του 2010 είχε μόνο δέκα αναθέσεις, και έβαζαν όλους τους Δήμους στην ίδια μοίρα.
Η πρακτική που ακολουθούν τώρα με την αποχή μας οδηγεί ακριβώς στο ίδιο φαινόμενο , γιατί προφανώς είναι αδύνατον να αφήσουμε τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου χωρίς τα απαραίτητα έργα συντήρησης.
Από τη μια λοιπόν μας λένε μην κάνετε αναθέσεις, μην κάνετε αυτεπιστασία και από την άλλη δεν έρχονται στις δημοπρασίες. Αυτό είναι παράλογο».
Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Μοσχολιός τόνισε ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και εφόσον η πολιτεία υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της και τις δεσμεύσεις της στην Αυτοδιοίκηση ο Δήμος Αγρινίου θα καλύψει τις οφειλές που έχει στους εργολήπτες.
« Κατανοώ απόλυτα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο κλάδος των Εργοληπτών. Έχω δηλώσει επανειλημμένως και στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι θεωρώ τους εργολήπτες συνεργάτες και θέλω να τους ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά για τη συνεργασία που έχουμε, όμως η πρακτική του Συνδέσμου και ειδικά του προέδρου του είναι ακατανόητη . Εκτός, αν οφείλεται στο γεγονός ότι ο Δήμος Αγρινίου δεν αποδέχθηκε δημοπρασίες έργων με χαμηλές εκπτώσεις και τις ακύρωσε. Δε λέω τίποτε άλλο, ο νοών νοείτω .
Αν πιστεύουν ότι θα διοικήσουν το Δήμο κάποιοι εργολήπτες είναι γελασμένοι.
Θέλω λοιπόν να τους καλέσω να συμμετέχουν στις δημοπρασίες για να μην μας αναγκάσουν να οδηγηθούμε ούτε σε αναθέσεις έργων ούτε σε υψηλά ποσοστά αυτεπιστασίας που ποτέ δεν ήταν ούτε στις αντιλήψεις μας ούτε στις πρακτικές μας».