ΕΥΡΩΣΤΗ & ΒΙΩΣΗΜΗ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Σύμφωνα με δελτίο τύπου που λάβαμε από το Δήμο:

Η οικονομική ευρωστία και βιωσιμότητα του Δήμου Αγρινίου επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου (Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011), όπου συζητήθηκε και ψηφίστηκε ο ισολογισμός – απολογισμός του Δήμου Αγρινίου για το 2010.
Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο Δήμος Αγρινίου, ο κ. Μοσχολιός χαρακτήρισε το Δήμο, ως έναν από τους πλέον νοικοκυρεμένους οικονομικά και υγιείς Δήμους της χώρας.

«Νομίζω ότι η σημερινή συζήτηση είναι μια διαδικασία ουσιαστική και ωφέλιμη, αφού δίνεται η δυνατότητα να ενημερωθεί η κοινωνία για την οικονομική κατάσταση του νέου Δήμου Αγρινίου.
Παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία ο Δήμος Αγρινίου είναι ένας Δήμος πραγματικά υγιής οικονομικά και απόλυτα νοικοκυρεμένος. Ένας Δήμος που σέβεται και το τελευταίο Ευρώ των δημοτών και που αντεπεξέρχεται στις οικονομικές του υποχρεώσεις».
Αυτό αποδεικνύεται από τα στοιχεία που θα σας αναφέρω και που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν αφού προκύπτουν από την οικονομική υπηρεσία του Δήμου. Συγκεκριμένα, έχουμε καταβάλει 1.200.000€ σε προμήθειες από οφειλές του 2010, 3.700.000€ σε εργολάβους – εργολήπτες για έργα του 2010 και 1.500.000€ για την εξόφληση δανείων ενώ για τις υποχρεώσεις του εργολάβου για τα ΧΥΤΑ καταβάλαμε το ποσό των 410.000 €.
Επίσης, για το 2011 έχουμε πληρώσει για έργα, και δαπάνες 5.000.000 € και για τρέχοντα τιμολόγια περίπου 700.000 €, τονώνοντας σημαντικά την τοπική αγορά και καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα έχουμε εξοφλήσει όλες τις υποχρεώσεις από το 2010 και πριν, μέχρι το τέλος του 2011, εφόσον και η κεντρική εξουσία μας αποδώσει αυτά που μας οφείλει.
Αυτό το επισημαίνω, γιατί από τη ΣΑΤΑ είχαμε προϋπολογίσει το ποσό των 4 εκατομμυρίων Ευρώ και έως σήμερα έχουμε λάβει μόνο 740.000 Ευρώ.
Όλα αυτά τα καταφέραμε χωρίς να στερούμε τίποτα από όσα προσφέρουμε στους δημότες, χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα στην καθαριότητα, με μηδενική αύξηση στα τέλη και χωρίς νέες προσλήψεις προσωπικού.
Διατηρούμε την κοινωνική πολιτική που έχουμε, χωρίς καταβολή τροφείων στους παιδικούς σταθμούς και ικανοποιώντας για το 2011 όλες τις αιτήσεις για εγγραφές παιδιών, ενισχύουμε το πρόγραμμα συν-κοινωνία και άλλες δράσεις.
Νομίζω ότι με πολύ λιγότερα χρήματα τα καταφέρνουμε πολύ καλά γιατί είμαστε ένας Δήμος με οργανωμένη διοίκηση και υπηρεσίες».


Προσωπική σημείωση:
Πέραν αυτών, οφείλουμε να αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Χ. Καστανίδης στις 23 Αυγούστου για τα χρέη των Δήμων, αναφέρεται ότι ο Δήμος Αγρινίου έχει τα εξής χρέη:

13. Αγρινίου του Ν. Αιτωλοακαρνανίας: 13.665.883 μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις και
8.157.550 βραχυπρόθεσμες.
(Τα στοιχεία τηρούνται στη βάση δεδομένων του υπουργείου, η οποία ενημερώνεται με ευθύνη των ίδιων των δήμων).


Να υποθέσουμε πως οι πληρωμές χρεών που αναφέρει ο κ. Δήμαρχος αναφέρονται σε αυτά τα ποσά, οπότε το χρέος του δήμου έχει μειωθεί;