ΠΡΟΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

Επειδή προσφάτως, σε φύλλα τοπικών Εφημερίδων, δημοσιεύθηκαν πολλά για την προσωπικότητα του μακαριστού ιατρού – μαιευτήρα Μάρκου Κρικελή και την προσφορά του στην πόλη του Αγρινίου, θα θέλαμε να επισημάνουμε το εξής:
Η σορός του αοιδίμου Μάρκου Κρικελή δεν ετάφη σε κοιμητήριο της γενέτειράς του, στη νήσο Τήνο (όπως εγράφη) αλλά υπέστη το αποκρουστικό "μαρτύριο" της αποτεφρώσεως.
Επιβάλλεται η επισήμανση του γεγονότος αυτού, επειδή προ της Εξοδίου Ακολουθίας στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Αγρινίου και έπειτα από τη γνωστοποίηση των οικείων ότι επιθυμία του ιδίου ήταν «μετά θάνατον να αποτεφρωθεί το σώμα του», ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς απαγόρευσε την τέλεση της Εξοδίου Ακολουθίας, εφόσον η καύση του σώματος των νεκρών είναι ξένη προς την Πίστη μας, ξένη προς τη διδασκαλία και την παράδοση της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας.
Η εξέλιξη των γεγονότων φάνηκε αρχικώς πως ήταν διαφορετική και η Εξόδιος Ακολουθία (κηδεία) τελικά τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Αγρινίου (13 Δεκεμβρίου 2011, ώρα 15:00΄), αφού προηγουμένως ο υιός του εκλιπόντος Ιωάννης Κρικελής βεβαίωσε εγγράφως τον Ιερέα του Ιερού Ναού και τον Μητροπολίτη ότι η σορός του πατέρα του δεν θα αποτεφρωθεί.

- 2 -

Όμως, παρότι ο υιός Ιωάννης Κρικελής υπέγραψε Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/1986, σύμφωνα με την οποία η σορός του πατέρα του «θα μεταφερθεί και θα ταφεί στην Τήνο στο Κοιμητήριο του Αγίου Σώστη και δεν θα αποτεφρωθεί», η σορός του Μάρκου Κρικελή δεν έφτασε ποτέ στη νήσο Τήνο, αλλά κατά πληροφορίες οδηγήθηκε στην γειτονική Βουλγαρία όπου και αποτεφρώθηκε.
Επειδή μεν η Δήλωση δεν αποδείχθηκε «υπεύθυνος», πληροφορηθήκαμε δε το γεγονός «κατόπιν εορτής» και τεχνηέντως αποσιωπήθηκε αυτό από τον ευσεβή λαό, παρακαλούμε για την δημοσιοποίηση του παρόντος δελτίου προς αποκατάσταση της Ορθοδόξου Αληθείας.
Πουθενά η Αγία Γραφή δεν ομιλεί για καύση νεκρών. Η καύση είναι εξωβιβλική και πολύ περισσότερο παράδοση άγριων φυλών. Αποτελεί ασέβεια προς τον Δημιουργό Θεό και Πλάστη μας, ασέβεια προς την αξιοπρέπεια του ανθρώπου αφού και ο ανθρώπινος πολιτισμός από αρχαιοτάτων χρόνων έχει στηριχθεί στην ιερότητα της ταφής των νεκρών.
Η Ορθόδοξος Εκκλησία μας πιστεύει στην Αιώνια Ζωή και στην Ανάσταση των Νεκρών, διδάσκει το σεβασμό του προσώπου και τιμά το ανθρώπινο σώμα ως κατοικία της Αθανάτου Ψυχής μας, ως Ναό του Αγίου Πνεύματος.


Εκ του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας
της Ιεράς Μητροπόλεως

ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΧΟΜΟ ΤΟΥ 2012



ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΣ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 2012

Ρεαλιστικός, αξιόπιστος, με έντονο κοινωνικό προσανατολισμό είναι ο προϋπολογισμός του 2012, που ψηφίσθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση (28 Δεκεμβρίου 2011), του Δημοτικού Συμβουλίου .
Ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παύλος Μοσχολιός στην ομιλία του, τόνισε ότι ο προϋπολογισμός ανταποκρίνεται στη σημερινή πραγματικότητα της χώρας όπως αυτή διαμορφώνεται από την οικονομική κρίση
«πριν από ένα χρόνο όταν αναλάβαμε τη διοίκηση του νέου διευρυμένου Δήμου Αγρινίου στις βασικές προτεραιότητές μας ήταν η ομαλή ενοποίηση των λειτουργιών ενός νέου μεγάλου οργανισμού που προήλθε από 10 διαφορετικούς Δήμους και το νοικοκύρεμα των οικονομικών.
Σήμερα νομίζω ότι κάθε καλόπιστος μπορεί να διαπιστώσει ότι τους στόχους που θέσαμε στις αρχές του 2011 τους φέραμε σε πέρας. Ακολουθούμε μια ρεαλιστική πολιτική που αντιλαμβάνεται την οικονομική κατάσταση.
Επιλέξαμε συνειδητά και στο τεχνικό πρόγραμμα και στον προϋπολογισμό να προγραμματίσουμε έργα και δράσεις μόνο από τους απολύτως εξασφαλισμένους πόρους».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μοσχολιός στην προετοιμασία του Δήμου για την αξιοποίηση προγραμμάτων όπως το ΕΣΠΑ.
«παρά την μεγάλη οικονομική κρίση που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με σωστό προγραμματισμό και συγκεκριμένες προτάσεις έχουμε καταθέσει μέχρι σήμερα τεχνικά δελτία ύψους 160 εκ. ευρώ για έργα που καλύπτουν όλο το εύρος των αρμοδιοτήτων του Δήμου. Οι τεχνικές υπηρεσίες έχουν ήδη κάνει εξαιρετική δουλειά ώστε να υπάρχει ο απαραίτητος βαθμός ωριμότητας και ο Δήμος είναι πανέτοιμος για την απορρόφηση κονδυλίων ».
Τέλος ο Δήμαρχος Αγρινίου τόνισε για άλλη μια φορά ότι η κοινωνική πολιτική που ακολουθεί με συνέχεια και συνέπεια η δημοτική αρχή θα συνεχισθεί και θα ενδυναμωθεί, υπενθυμίζοντας ότι στις αρχές του 2012 θα λειτουργήσουν τα δημοτικά ιατρεία.
Το σύνολο των δαπανών για το έτος 2012 προϋπολογίζεται σε 90.769.000 ευρώ από τα οποία τα περίπου 35 εκ. ευρώ προορίζονται για επενδύσεις.


ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΩΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΣΤΟ «ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΩΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ
ΣΤΟ «ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ *
ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ – ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ»

Ο Σύλλογος Αιτωλοακαρνάνων Περιστερίου «ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ», θα συμμετάσχει στο «Φεστιβάλ Εθελοντισμού Χωρίς Σύνορα • Έλληνας Πολίτης - Ευρωπαίος Πολίτης» που θα διοργανωθεί στο πλαίσιο του Money Show το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011 στο Ξενοδοχείο Hilton και ώρα 10.00-22.00.

Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος Αιτωλοακαρνάνων Περιστερίου «Κοσμάς ο Αιτωλός» σε συνεργασία με το Εργαστήρι Λαϊκών Φορεσιών και Κοσμημάτων του Νικόλαου Πλακίδα από την Κατοχή Μεσολογγίου, θα οργανώσουν περίπτερο λαϊκού πολιτισμού με στόχο να προβληθεί η λαϊκή παράδοση και τα ήθη και έθιμα της Αιτωλοακαρνανίας.

Το «Φεστιβάλ Εθελοντισμού Χωρίς Σύνορα» θα περιλαμβάνει:
 40 εκθεσιακά περίπτερα Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) που πρεσβεύουν όλο το φάσμα του εθελοντισμού και
 21 ημερίδες, στρογγυλά τραπέζια και σεμινάρια για θέματα κοινωνίας πολιτών.

Η κεντρική εκδήλωση του Φεστιβάλ είναι αφιερωμένη στο «Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού-2011» και θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Τερψιχόρη C και ώρα 20.00-22.00.

Ομιλητές
θα είναι:
 Ο Επικεφαλής του Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα κ. Λεωνίδας Αντωνακόπουλος,
 Η Πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας -Άθλησης Δήμου Αθηναίων κ. Παναγιώτα Ψαράκη,
 Ο Γεν. Γραμματέας της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς κ. Γιάννος Λιβανός και
 Ο Πρόεδρος της ΜΚΟ Ευρωπαϊκής Έκφρασης κ. Νίκος Γιαννής.

Τη διοργάνωση του Φεστιβάλ ανέλαβαν:
 Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Εθελοντισμού-Ελλάδος και
 Η Ευρωπαϊκή Έκφραση

Το «Φεστιβάλ Εθελοντισμού Χωρίς Σύνορα» τελεί υπό την αιγίδα:
 Του Οργανισμού Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Αθηναίων,
 Της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς,
 Του European Council for National non-profit Umbrella Organisations – CEDΑG και
 Τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - Γραφείο Ενημέρωσης στην Ελλάδα.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Πρόεδρο του Συλλόγου
κ. Κώστα Μπαλωμένο στο τηλ. 210- 57.79.952 & 6945-015734.

Η συμμετοχή σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων
Το ΔΣ του Συλλόγου

Μετέφερε λαθρομετανάστες στον Αστακό

Είκοσι έξι λαθρομετανάστες μετέφερε στον Αστακό Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανία Αφγανός, ο οποίος συνελήφθη σήμερα το πρωί στα διόδια Ελευσίνας.
Ο συλληφθείς είχε βάλει τους λαθρομετανάστες μέσα σε ένα βάν και όταν θα τους μετέφερε στον Αστακό, θα τους επιβίβαζε σε πλοίο για την Ιταλία. Από τους λαθρομετανάστες, οι 19 είναι από το Αφγανιστάν, 6 από το Μαρόκο και 1 από την Αλγερία.
Από την προανάκριση προέκυψε ότι ο συλληφθείς αποτελεί μέλος κυκλώματος που δραστηριοποιείτο για μεγάλο χρονικό διάστημα στην παράνομη διακίνηση μεταναστών σε χώρες της Ε.Ε.



πηγή: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63587773

Οργάνωση Δημοτικών Ιατρείων από το Δήμο Αγρινίου

Μια ακόμη σημαντική κοινωνική δομή, τα Δημοτικά Ιατρεία, θα υλοποιηθεί από το Δήμο Αγρινίου, σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο και με την υποστήριξη της Διοίκησης και του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Αγρινίου.
Η οργάνωση και η λειτουργία των Δημοτικών Ιατρείων συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου στο γραφείο του Δημάρχου Αγρινίου κ. Παύλου Μοσχολιού και σε αυτή συμμετείχαν η Αντιδήμαρχος κ. Μαργαρίτα Σερπάνου, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Αγρινίου κ. Γιώργος Κραμποκούκης, ο πρόεδρος και ο Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Παντελής Παπαθανάσης και Γιώργος Αγραφιώτης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου κ. Βαγγγέλης Μαχαλιώτης και το μέλος του Δ.Σ. του Νοσοκομείου και Δημοτικός Σύμβουλος Αγρινίου κ. Παπαθανασίου Κων/νος.
Τα Δημοτικά Ιατρεία πρόκειται να στεγαστούν στο κτίριο δωρεά κληρονόμων Γ. Παπαιωάννου, στη συμβολή των οδών Παλαμά και Βαλαωρίτου, θα στελεχωθούν από εθελοντές γιατρούς και νοσηλευτές και θα προσφέρουν δωρεάν πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη σε ανασφάλιστους και σε όσους έχουν χαμηλό εισόδημα.
Ο Δήμαρχος Αγρινίου, κ. Παύλος Μοσχολιός, με δήλωσή του τόνισε τα εξής: «Καταρχήν, θα ήθελα να ευχαριστήσω το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου, τη Διοίκηση του Νοσοκομείου και το Σύλλογο των Εργαζομένων, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην πρόταση της Δημοτικής Αρχής για τη δημιουργία Δημοτικών Ιατρείων.
Με τη δημιουργία των Δημοτικών Ιατρείων, που σε πρώτη φάση θα προσφέρουν πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη με στόχο μελλοντικά να επεκταθεί και σε άλλα θέματα υγείας και πρόνοιας, υλοποιούμε μία ακόμη δέσμευση της Δημοτικής Αρχής, ενδυναμώνοντας την κοινωνική πολιτική για να στηρίξουμε τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα της κοινωνίας μας, τα οποία δοκιμάζονται περισσότερο στη σημερινή δύσκολη συγκυρία».
Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου, κ. Παντελής Παπαθανάσης, ανέφερε ότι ο Ιατρικός Σύλλογος αποφάσισε να συνεργαστεί με το Δήμο Αγρινίου για τη λειτουργία των Δημοτικών Ιατρείων θεωρώντας αυτονόητη υποχρέωσή του την προσφορά υπηρεσιών υγείας στους αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας.
Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Αγρινίου, κ. Γιώργος Κραμποκούκης χαρακτήρισε σημαντική την πρωτοβουλία και δεσμεύτηκε ότι η διοίκηση του Νοσοκομείου θα είναι αρωγός σε ότι χρειαστεί, τόσο με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όσο και με υλικοτεχνική υποδομή, προκειμένου τα δημοτικά ιατρεία να λειτουργήσουν κατά τον καλύτερο τρόπο.


Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου Αγρινίου

Το Στρατηγικό Σχεδιασμό του Επιχειρησιακού Προγράμματος 2012 -2014 ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση.
Ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παύλος Μοσχολιός στην εισηγητική του ομιλία χαρακτήρισε σημαντική τη συζήτηση για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου Αγρινίου, γιατί αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που εμπεριέχει τις βασικές αρχές ανάπτυξης του Δήμου:
« πρόκειται για ένα οδικό χάρτη πάνω στον οποίο θα σχεδιάσουμε έργα και δράσεις, όπως ακριβώς το ίδιο πράξαμε πριν από τρία χρόνια που βασιστήκαμε σε ανάλογο επιχειρησιακό σχέδιο, προετοιμάζοντας και προωθώντας ζωτικής σημασίας έργα για το Δήμο και δικαιωθήκαμε για τις επιλογές μας. Μπορεί η σημερινή συγκυρία να είναι δύσκολη αλλά χρέος μας είναι να σχεδιάζουμε και να διεκδικούμε ώστε να έχουμε ώριμες προτάσεις για να εντάσσουμε έργα σε προγράμματα του ΕΣΠΑ.
Γι αυτό θέλω να καλέσω τις παρατάξεις στο δημοτικό συμβούλιο και τους φορείς, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα να καταθέσουν τις προτάσεις τους, ώστε το τριετές επιχειρησιακό πρόγραμμα να περιλαμβάνει όλες τις αναπτυξιακές δυνατότητες που έχει ο τόπος μας».
Το όραμα του Δήμου Αγρινίου για την επόμενη τριετία, όπως αυτό διατυπώνεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, είναι το εξής:
«Η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, η συνένωση όλων των κοινωνικών δυνάμεων και η δημιουργία όρων ανάπτυξης και απασχόλησης με σεβασμό στο περιβάλλον και την ποιότητα ζωής».
Το όραμα του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου Αγρινίου είναι ιδεολογικό και αναπτυξιακό.
Είναι ιδεολογικό, γιατί θεμελιώνεται σε αρχές και αξίες που έχουν στο επίκεντρό τους τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, προωθεί την κοινωνική συνοχή, εμβαθύνει τη δημοκρατία και τη συμμετοχή των πολιτών.
Είναι αναπτυξιακό, γιατί συγκροτείται από το τρίπτυχο της τόνωσης της ανταγωνιστικότητας της τοπικής οικονομίας, της κοινωνικής συνοχής και της περιβαλλοντικής προστασίας και αποσκοπεί στην ανάδειξη και διατήρηση τομέων που μπορούν να αποτελούν χαρακτηριστικά στοιχεία ταυτότητας της περιοχής.
Για την υλοποίηση του οράματος και των γενικών στόχων του Δήμου, καθορίζονται ως κατευθυντήριες πολιτικές επιλογές για την επόμενη περίοδο:
- Αξιοποίηση όλων των τοπικών πόρων και δυνατοτήτων (γεωγραφική θέση, δίκτυα, φυσικό περιβάλλον, πολιτισμός)
- Σεβασμός των αρχών της αειφόρου ανάπτυξης
- Υλοποίηση ολοκληρωμένων παρεμβάσεων
- Ισόρροπη ανάπτυξη των δημοτικών ενοτήτων
- Προώθηση της ενεργού συμμετοχής των πολιτών
- Ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας με τοπικούς φορείς
- Κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη
- Ανταπόκριση στις ανάγκες και στα αιτήματα των πολιτών
- Διαφάνεια και χρηστή διαχείριση

Η αναπτυξιακή στρατηγική του Δήμου Αγρινίου περιλαμβάνει παρεμβάσεις κατανεμημένες σε τέσσερις Άξονες Προτεραιότητας:

Άξονας 1ος «Περιβάλλον και ποιότητα ζωής»
Άξονας 2ος «Κοινωνική Πολιτική, Υγεία, Παιδεία, Πολιτισμός και Αθλητισμός»
Άξονας 3ος «Τοπική Οικονομία και Απασχόληση»
Άξονας 4ος «Βελτίωση Διοικητικής Ικανότητας και της Οικονομικής Κατάστασης του Δήμου»

Οι παραπάνω Άξονες Προτεραιότητας αναλύονται σε 21 Μέτρα, και 57 Ειδικούς Στόχους.

ΤΗΛΕΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΓΑΠΗΣ

Η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας και Αποκαταστάσεως Αναπήρων Παίδων (ΕΛΕΠΑΠ) Παράρτημα Αγρινίου με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρίες διοργανώνει με τον ΑΧΕΛΩΟ T.V. εκπομπή «Αγάπης για τα παιδιά της ΕΛΕΠΑΠ» την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011 από τις 6:30 το απόγευμα.
Στην εκπομπή θα παραβρεθούν φίλοι της ΕΛΕΠΑΠ που 13 χρόνια στηρίζουν το έργο της, φορείς- υποστηρικτές, γονείς και παιδιά της ΕΛΕΠΑΠ, το προσωπικό, οι εθελοντές γιατροί κ.ά.
Κατά την διάρκεια της εκπομπής, το τηλεφωνικό κέντρο του σταθμού θα είναι ανοιχτό να δέχεται την προσφορά του κάθε φίλου που θέλει να συμβάλει στο έργο μας.
Τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν θα αποτελέσουν την βάση για το χτίσιμο του ‘’Σπιτιού της ΕΛΕΠΑΠ’’.
Το Σάββατο και την Κυριακή κατά τη διάρκεια του προγράμματος θα προβάλλονται οι αριθμοί τραπεζικών λογ/σμών της ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου.

Αρ. Λογ/μού: ΕΘΝΙΚΗ: 303/48032803
ALPHA : 220-002101-172149




Όλοι μαζί μπορούμε!

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΓΟΝΕΩΝ

Ομιλία της Σχολής Γονέων

Η Ιερά Μητρόπολις Αιτωλίας και Ακαρνανίας ανακοινώνει ότι στην εκδήλωση της Σχολής Γονέων που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011 στο Παπαστράτειο Μέγαρο της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου, ώρα 18:30 μ.μ. θα ομιλήσει ο κ. Κωνσταντίνος Χολέβας με θέμα: «Η ελληνορθόδοξη πρόταση μπροστά στη σημερινή πνευματική και οικονομική κρίση».
Ο κ. Κωνσταντίνος Χολέβας έχει σπουδάσει Δημόσιο Δίκαιο και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ έχει παρακολουθήσει μαθήματα δημοσιογραφίας στο Λονδίνο. Είναι αναλυτής και αρθρογράφος θεμάτων ιστορίας, εξωτερικής πολιτικής και Ελληνορθοδόξου Παραδόσεως. Συνεργάζεται με πολλές εφημερίδες και περιοδικά. Είναι μέλος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος της Εκκλησίας της Ελλάδος και Αρχισυντάκτης του περιοδικού «ΕΚΚΛΗΣΙΑ». Γνωρίζει την Αγγλική, Γαλλική και Ιταλική γλώσσα.


Εκ του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας
της Ιεράς Μητροπόλεως

ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου κατά τη συνεδρίασή του την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011, αφού συζήτησε διεξοδικά το πρόβλημα που έχει ανακύψει με την επιβολή του έκτακτου ειδικού τέλους ακινήτων, που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ, έλαβε με μεγάλη πλειοψηφία την παρακάτω απόφαση:

ΑΠΟΦΑΣΗ

Σε μια περίοδο βαρύτατης οικονομικής κρίσης, η οποία πλήττει ιδιαίτερα τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις, το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου,

- επισημαίνει την αναγκαία διάκριση ανάμεσα στους αδυνατούντες συμπολίτες μας και στους έχοντες και κατέχοντες, που τυχόν επιλέγουν να μην πληρώσουν το τέλος ακινήτων.
- Θεωρεί άδικη την οριζόντια επιβολή φόρων και τελών, όπως το ειδικό τέλος ακινήτων που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ
- Τονίζει με έμφαση ότι η Ελληνική Πολιτεία έχει την ευθύνη και την υποχρέωση να εισπράττει τους φόρους που απορρέουν από την εφαρμογή ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος, με την απαιτούμενη συμμετοχή των εχόντων και κατεχόντων στα φορολογικά βάρη, και όχι να καταφεύγει στην οριζόντια επιβολή τελών που πλήττει ιδιαίτερα τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις και οδηγεί τμήματα της κοινωνίας μας, ιδίως άνεργους και χαμηλοσυνταξιούχους, σε ακόμη δυσμενέστερη κατάσταση. Η είσπραξη αυτή πρέπει να γίνεται μέσω των φοροεισπρακτικών μηχανισμών του κράτους και όχι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, γιατί το ρεύμα είναι κοινωνική παροχή που δεν μπορεί να συσχετίζεται με την καταβολή ή όχι φόρων εισοδήματος ή περιουσίας.
- Καλεί το υπουργείο Οικονομικών να απαλλάξει από το τέλος τους αποδεδειγμένα αδυνατούντες να πληρώσουν συμπολίτες μας και να μην διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε όσους για λόγους αντικειμενικής αδυναμίας δεν καταβάλουν το τέλος ακινήτων. Επίσης, θεωρεί αναγκαίο να εξαιρεθούν οι ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας, εμβαδού έως 80 τ. μ. και οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες και επιτηδευματίες που λόγω της οικονομικής κρίσης αδυνατούν αποδεδειγμένα να πληρώσουν το τέλος.
- Δηλώνει ότι, σε συνεργασία με το Δικηγορικό Σύλλογο Αγρινίου, θα εξετάσει όλες τις δυνατότητες παροχής νομικής βοήθειας σε όσους συνδημότες μας την έχουν ανάγκη, λόγω αντικειμενικής αδυναμίας. Ταυτόχρονα θα υποβάλει αναφορά στον αρμόδιο Εισαγγελέα, επισημαίνοντας τις συνέπειες που μπορεί να έχει η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος στην υγεία και την περιουσία των πολιτών και θα κοινοποιήσει εξώδικη δήλωση προς τη ΔΕΗ, αξιώνοντας τη μη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος στους αποδεδειγμένα αδυνατούντες να καταβάλουν το ειδικό τέλος.
- Τέλος, το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου, επαναβεβαιώνει την απόφασή του να συνεχίσει

και να ενδυναμώσει την ασκούμενη κοινωνική πολιτική του Δήμου, ώστε να στηρίξει τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα της κοινωνίας μας, τα οποία δοκιμάζονται περισσότερο στη σημερινή δύσκολη συγκυρία.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παύλος Μοσχολιός, ανακοίνωσε ότι η δημοτική αρχή αποφάσισε να ενισχύσει το Ταμείο Αλληλεγγύης του Δήμου με το ποσό των 100.000,00 € με σκοπό την βοήθεια των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών, που πληρούν συγκεκριμένα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια όπως απορία (ετήσιο εισόδημα με βάση τη φορολογική δήλωση), οικογενειακή κατάσταση, περιουσιακή κατάσταση, συνθήκες στέγασης, προβλήματα υγείας- ΑΜΕΑ, εργασιακή κατάσταση-άνεργοι κ.λ.π.
Επίσης ο Δήμος Αγρινίου ενόψει των εορτών αποφάσισε να ενισχύσει με το ποσό των 20.000,00 € το κοινωνικό παντοπωλείο για την αγορά κρέατος.