ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ & ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ



Εστω και καθηστεριμένα, λόγω διακοπών και χιονιού σας εύχομαι Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένος ο Καινούργιος Χρόνος

Φασαρίες και στο Αγρίνιο


Ηφαίστειο που εξερράγει όλη η Ελλάδα μετά τη δολοφονία του 15χρονου.
Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικα και στο Αγρίνιο.

Φωτιές στους δρόμους και επιθέσεις στις τράπεζες.
Παντού καπνός και σπασμένα τζάμια.




Δανείζομαι κάποιες φωτογραφίες από το agrinionews.gr που δείχνουν το ξύπνημα του λαού και την αρχή μιας επανάστασης ισως απέναντι στην κατάχρηση εξουσίας. Και όσο και να μην είναι σωστές τόσες καταστροφές από την άλλη είναι η αντίδραση της νεολαίας για να ξεφύγει από την άβυσσο που πάμε να την ρίξουμε.

Πόσο εύκολο είναι να σηκώσει κανείς το όπλο και να σκοτώσει;; Τελικά πολύ εύκολο και σύντομο.






Μας παρακολουθούν


Μας παρακο λουθούν και δεν είναι εξωγήινοι ….
Είναι τα μεγάλα μάτια του κράτους. Σίγουρα θα τους έχετε δει τους κουκουλοφόρους που βρίσκονται στο δρόμο για το Αγρίνιο.
Είναι κάτι μεγάλα κουτιά καλυμμένα με μαύρες σακούλες στην άκρη του δρόμου.

Και μιλάω για τις κάμερες που έχουν στηθεί πριν ή μετά τα μεγάλα χωριά που περνάμε στο δρόμο Αντιρρίου-Αγρινίου.

Οπότε ετοιμαστείτε για φωτογραφίες, κάντε πρόβα στο πιο λαμπερό σας χαμόγελο και μόλις τις συνδέσουν ….. τέρμα τα γκάζια!!!

Πως αλλάζουν οι καιροί




Πως αλλάζουν οι καιροί και πως μακραίνουν οι εξέδρες!

Μια εικόνα από την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου με όλα τα "υψηλά" πρόσωπα του Αγρινίου. Είδατε;; όλοι καμαρωτοί καμαρωτοί με τις κουστουμιές τους και τις γεμάτες παράσημα στολές(!!!!!!).

Καλά όλοι αυτοί εργάζονται για το καλό της πόλης; και γιατί δεν είμαστε πρότυπη πόλη της Ελλάδας;;

Οταν έκανα εγω παρέλαση (και δεν μιλάω για πολύ παλια) η εξέδρα ήταν περίπου το 1/3 αυτής , αλλά βέβαια τωρα όλοι θέλουν να είναι όπως λέμε: φάτσα κάρτα.


Εμ, βέβαια πως αλλοιώς θα τους θυμάται ο ψηφοφόρος αν δεν τους σταμπάρει σε
μια παρέλαση.

Εχουμε ξεφύγει τελείως







Αντε και μια εικόνα της γαλανόλευκης που θα σηκωθεί κάποια μέρα και θα τους κουκουλώσει γιατί δεν θα αντέχει πια να βλέπει την αλαζονία και τα παιχνίδια που παίζονται στο όνομά της.


Άρχισε το σκάψιμο


Τελικά δεν γλίτωσαν ούτε οι Αγρινιώτικοι δρόμοι το σκάψιμο !!!

Να'ναι άραγε μια ευκαιρία να γλιτώσουμε από μερικές λακούβες;;

Ή λέτε να πλησιάζουν εκλογές;;







Αλλά και σήμερα το Αγρίνιο ...




Είναι η μεγαλύτερη πόλη του νομού Αιτωλοακαρνανίας με πληθυσμό περίπου 100.000 κατοίκων (54.253 επίσημα, σύμφωνα με την απογραφή του 2001). Το Αγρίνιο είναι χτισμένο στην άκρη μιας από τις πιο εύφορες πεδιάδες της περιοχής, κοντά στους πρόποδες του βουνού Παναιτωλικό. Η πεδιάδα όπου είναι κτισμένο, είναι μεγάλο κέντρο καπνοκαλλιέργειας, το μεγαλύτερο της νότιας Ελλάδας, γι' αυτό στην περιοχή αυτή έχει αναπτυχθεί η βιομηχανία της κατεργασίας του καπνού.


Παράλληλα το Αγρίνιο είναι και μεγάλο εμπορικό κέντρο της διακίνησης του καπνού. Ακόμη είναι και σπουδαίος συγκοινωνιακός κόμβος που συνδέει τη νότια με τη δυτική και τη βορειοδυτική Ελλάδα. Ο δρόμος, που ξεκινάει από το Αντίρριο και καταλήγει στην Ηγουμενίτσα, περνάει από το Αγρίνιο. Υπάρχει ακόμη οδική σύνδεση με το Καρπενήσι και από εκεί για τη Λαμία που συνδέει την πόλη του Αγρινίου με την Εθνική οδό Αθηνών- Θεσσαλονίκης. Αρκετά αναπτυγμένο είναι και το οδικό δίκτυο που συνδέει το Αγρίνιο με τα άλλα επαρχιακά κέντρα του νομού.

Εκτός από τον καπνό, στην περιοχή του Αγρινίου, παράγονται και άλλα προϊόντα, όπως ελιές, σιτάρι, βαμβάκι, ρύζι και άλλα. Παράλληλα έχουν αναπτυχθεί αρκετές βιομηχανίες και βιοτεχνίες που ασχολούνται με την κατεργασία ή την επεξεργασία των παραπάνω προϊόντων.
Τόσο οι κλιματολογικές συνθήκες όσο και το είδος της γεωργικής παραγωγής που υπάρχει στην περιοχή ευνοούν την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας. Τα τελευταία χρόνια άρχισε να αναπτύσσεται και ο κλάδος αυτός. Σήμερα στην περιοχή του Αγρινίου υπάρχουν μερικές μεγάλες χοιροτροφικές μονάδες, καθώς επίσης και μερικές βοοτροφικές.



Παράλληλα αναπτύσσεται και εκσυγχρονίζεται και η οικόσιτη κτηνοτροφία, με την αντικατάσταση των αβελτίωτων τοπικών φυλών των ζώων με άλλες φυλές βελτιωμένες εγχώριες και ξένες, ενώ ταυτόχρονα με την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας αναπτύσσεται και η βιομηχανία ζωοτροφών. Σαν ενδεικτικό αναφέρεται το γεγονός ότι
από τα δεκατέσσερα ξηραντήρια της μηδικής, που υπάρχουν στην Ελλάδα, τα εφτά είναι εγκαταστημένα στην περιοχή του Αγρινίου.


Όλες αυτές οι μικρές ή μεγαλύτερες βιομηχανίες και βιοτεχνίες απασχολούν μεγάλο αριθμό εργατών, με αποτέλεσμα ολόκληρη η περιοχή της επαρχίας Τριχωνίδας, που πρωτεύουσα είναι το Αγρίνιο, να έχει το μεγαλύτερο αριθμό απασχολουμένων στη
βιομηχανία και βιοτεχνία από ολόκληρο το νομό.


Δικαστικό Μέγαρο Αγρινίου


chrismakro.gr

Τριγυρνώντας στο διαδίκτυο ανακάλυψα έναν νεαρό συμπατριώτη μας με μεγάλο ταλέντο.
Πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο να ρίξετε μια ματιά εδώ

http://www.chrismakro.gr/

τα λόγια είναι περιττά και τα συμπεράσματα δικά σας.......

Την εποχή της Τουρκοκρατίας

Η περιοχή του Αγρινίου καταλήφθηκε το 1450 περίπου από τους Τούρκους, οι οποίοι στη θέση της σημερινής πόλης ίδρυσαν το Βραχώρι. Η πόλη αναφέρεται σε αγγλικό χάρτη του 1560 σαν Imbrahoar . Οι κατοικίες των Τούρκων τιμαριούχων ήταν ιδιόμορφες: είχαν αυτόνομη φρουριακή όψη με διπλό ή τριπλό αμυντικό περίβολο.

Οι πρώτες πληροφορίες για την πόλη προέρχονται από τον Τούρκο περιηγητή Evlia Tselebi που το 1668 πέρασε από την πόλη. Αναφέρει ότι υπήρχαν 300 σπίτια, οι κάτοικοι ήταν πλούσιοι γαιοκτήμονες και υπήρχαν 40 καταστήματα. Το 1700 περίπου έγινε πρωτεύουσα του Σαντζακιού του Κάρλελι.
Στα μέσα του 18ου αιώνα τοποθετείται η συγκρότηση της χριστιανικής κοινότητας στις παρυφές της πόλης. Ο Κοσμάς ο Αιτωλός, που δίδαξε εδώ το 1775, ίδρυσε σχολείο που λειτούργησε ως το 1821.
Ο Άγγλος περιηγητής W . Leake πέρασε το 1805 από το Βραχώρι και αναφέρει 500 μουσουλμανικά σπίτια, 100 χριστιανικά και 40 εβραϊκά. Το 1809 πέρασε ο Λόρδος Βύρων και ο συνοδός του Hobhouse , ενώ το 1815 φιλοξενήθηκε στη πόλη ο Γάλλος διπλωμάτης και ιστορικός Pouqueville .
Η πόλη αποτέλεσε τον κύριο στόχο των Ελλήνων επαναστατών λόγω της σημασίας και του πλούτου της . Μέσα στην πόλη υπήρχαν 1000-1500 ένοπλοι (Τούρκοι κάτοικοι και αλβανική φρουρά του Νούρκα Σεβάνη), ενώ οι επαναστάτες έφτασαν τους 4000 στην άλωση της πόλης, που επιτεύχθηκε μετά από λυσσώδη αντίσταση των Τούρκων. Το 1822 οι Αγρινιώτες έκαψαν τα σπίτια τους όταν εγκατέλειψαν την πόλη μπρος στην απειλή του Κιουταχή, μετά από διαταγή της επαναστατικής Κυβέρνησης, για να παρεμποδίσουν την προέλαση των Τούρκων.


Μετά την επανάσταση η πόλη πήρε το αρχαίο όνομα της Αγρίνιο. Ο Κ.Παλαμάς αναφέρει:

‘‘Κι’αν άλλο πήρες όνομα, θαμμένο στα βιβλία,
μ’αρέσει το αρματωλικό όνομά σου’’




Η πόλη κάτω απ' την πόλη



Τρία χιλιόμετρα δυτικά της σημερινής πόλης, αριστερά της δημόσιας οδού (παλαιά Εθνική) κοντά στον οικισμό Διαμαντέικα , συναντούμε τα ίχνη της πόλης του Αγρινίου των κλασσικών χρόνων. Από τα τείχη της, που όπως φαίνεται δεν ήταν ισχυρά, σώζεται μόνο η πρώτη σειρά των δόμων και το ίδιο συμβαίνει και με τα άλλα κτίρια.

Το πιο ενδιαφέρον από τα δημόσια κτίρια είναι η στοά, μήκους 72 μέτρων, που έφερε στο φως η μικρή ανασκαφική έρευνα του Ιωάννη Μηλιάδη το 1928. Πρόκειται για εμπορική στοά που είχε έντεκα καταστήματα, πράγμα που αποδεικνύει ότι η πόλη είχε εξελιχθεί σε εμπορικό κέντρο.
Ως το τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ. ήταν μια ατείχιστη κώμη που άνηκε στο αιτωλικό φύλλο των Αγραίων και αποτελούσε το άγρυπνο μάτι των Αιτωλών προς την εχθρική Ακαρνανία . Το τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα πρέπει να τειχίστηκε, λόγω της στρατηγικής του σημασίας, στην διάρκεια της δίνης του ανταγωνισμού των Επιγόνων του Μ.Αλεξάνδρου. Το 314 π.Χ. καταλήφθηκε από τους Ακαρνάνες που το εποίκισαν με τους Δηριείς, ύστερα από υπόδειξη του Κάσσανδρου.

Μετά την αποχώρηση των Μακεδόνων οι Αιτωλοί το ανακατέλαβαν με συνθήκη την οποία παραβίασαν, σφάζοντας τους Δηριείς που αποχωρούσαν.
Ύστερα το Αγρίνιο μετασχηματίστηκε σε εμπορικό κέντρο, όπως αποδεικνύει η σωζόμενη Αγορά. Παρήκμασε μάλλον με την ρωμαϊκή κατάκτηση και ερημώθηκε ίσως το 31 π.Χ. με την υποχρεωτική μετοικεσία των κατοίκων στην Νικόπολη. Ο τόπος ακολούθησε τη μοίρα της υπόλοιπης περιοχής στη διάρκεια του Βυζαντίου.
Οι περιηγητές Leake , Basin και Woodhouse τοποθετούν την αρχαία πόλη του Αγρινίου στην θέση Παλιόκαστρο της ανατολικής όχθης του Αχελώου, όπου πρόσφατα αποκαλύφθηκε αρχαϊκό ιερό.

Λειτουργια του camp. Κι ομως ειναι ΑΠΛΟ!!!

Απαντώντας σε σχολιο της προηγούμενης αναρτησης σας λέω ότι είναι πολύ πιο ευκολο για έναν Δήμο να λειτουργήσει ενα camp παρα μια κατασκήνωση.

Γιατί:
--Δεν χρειάζεται στέγη για να μένουν και να τρώνε τα παιδιά
--Δεν χρειάζεται προσωπικο για όλο το 24ωρο, παρα μόνο για το πρωί 8-16μμ.
--Μπορουν να χρησιμοποιηθούν οι αθλητικες εγκαταστάσεις του Δήμου χωρίς κόστος
--Τα παιδια φέρνουν μαζί το κολατσιό τους
--Εχουμε ένα πολύ μεγάλο πάρκο που μπορει να χρησιμοποιηθεί σαν σημείο συγκέντρωσης
και σαν χώρος απασχόλησης των παιδιών
--Από τα χρήματα της συνδρομής μπορεί να νοικιάζει πούλμαν και να τα πηγαίνει για
μπάνιο.
--Μπορούν να διδαξουν χορό στα παιδιά οι δάσκαλοι από το χορευτικό τμήμα του Δήμου και
να κάνουν θεατρικό παιχνίδι στο Δημ. θέατρο.

Ολα αυτά δεν είναι δικές μου ιδέες αλλά πράγματα που γίνονται κάθε χρόνο στην Αθήνα.Είναι δοκιμασμένα και αποφέρουν έσοδα (διαφορετικα δεν θα τα έκαναν).Και φυσικα πολύ γονείς θα το στήριζαν

Απορώ μάλιστα πως δεν υπάρχει ούτε ιδιωτική προτοβουλία.

Camp !!!! Υπάρχει άραγε;;

Συζητώντας με κάποιες μανάδες στο Αγρίνιο, ανέφερα τα camp που γίνονται το καλοκαίρι στην Αθήνα.
Με κοίταξαν σαν να μίλαγα κινέζικα και φυσικά όχι για την ξενόφερτη λέξη, την οποια καταλάβαιναν τι σημαίνει, αλλά για το όλο εγχείρημα.

Τους εξήγησα εν ολίγης οτι camp ειναι ενα είδος κατασκήνωσης όπου τα παιδιά πηγαίνουν από τις 8πμ--16μμ περίπου και απασχολούνται με διάφορα αθλήματα, καλλιτεχνικά, πηγαίνουν για μπάνιο και πολλά άλλα. Βασικό ρόλο παίζουν οι Δήμοι χρησιμοποιώντας τις αθλητικές τους εγκαταστάσεις.
Μου είπαν ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στο Αγρίνιο, αν και πολύ θα το ήθελαν, γιατί μπορεί τα σχολεία να τελείωσαν αλλά αυτές δουλεύουν και δεν ξέρουν που να απασχολήσουν τα παιδιά τους.

Παρόλο που έψαξα πράγματι δεν βρήκα κάτι.

Μήπως ξέρει κανείς αν λειτουργούν camp στο Αγρίνιο έστω και ιδιωτικά;;


Λίγη σύνεση δεν βλάπτει

Διάβασα για την χθεσινή σύλληψη του εκδότη της εφημερίδας "Το παρόν της Αιτωλοακαρνανίας" και διαχειριστή του ομώνυμου blog Νίκου Μουρτζιάπη, μετά από μήνυση που κατέθεσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σοφία Γιαννακά.

http://www.espressonews.gr/default.asp?pid=21&catID=1&artID=757188

Πιστεύω ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να λέει ελεύθερα την γνώμη του χωρίς λογοκρισία.

Όμως υπάρχουν και κάποια όρια. Δεν σημαίνει ότι μπορείς να βρίζεις δημόσια και να μην σου πουν κουβέντα. Εκφράσεις όπως "θέλει η π.... να κρυφτεί και η χαρά δεν την αφήνει" δεν νομίζω ότι πρέπει να γράφονται ελαφρά τη καρδία.
Όλοι blogger είμαστε αλλά άμα σε βρίσω σίγουρα θα αντισταθείς.

Γι' αυτό θα συνιστούσα λίγη σύνεση και προσοχή για να μην χάνουμε και το δίκιο μας στην τελική.

Ασύρματο Ευρυζωνικό Δίκτυο Αγρινίου

Να και μια καλή προσπάθεια να πάμε μπροστά. Για να δούμε όμως τι απήχηση θα έχει.
Και βέβαια καλό είναι το δωρεάν ίντερνετ, αλλά άμα ...... δεν έχεις υπολογιστή τι να το κάνεις;;;

Στα πλαίσια της συνεχιζόμενης προσπάθειας για παροχή καινοτόμων υπηρεσιών στους πολίτες του Δήμου Αγρινίου και στους επισκέπτες της πόλης μας, ξεκινάει από σήμερα «η παροχή δωρεάν internet».
Η υπηρεσία προσφέρεται δωρεάν και περιλαμβάνει την πρόσβαση στο διαδίκτυο με ευρυζωνική ταχύτητα.
Στόχος της δημοτικής αρχής δεν είναι να γίνει ο Δήμος Αγρινίου πάροχος υπηρεσιών διαδικτύου, υποκαθιστώντας τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα αλλά να φέρει σε επαφή τον οικιακό χρήστη, τον μαθητή, τον φοιτητή, με τις νέες τεχνολογίες και να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των απλών χρηστών, ιδιαίτερα των νέων που δεν έχουν οικονομικές δυνατότητες.
Για την σύνδεση των χρηστών με το Ασύρματο Δίκτυο του Δήμου Αγρινίου απαιτείται, η χρήση κωδικού και συνθηματικού χρήστη, τα οποία μπορούν οι δημότες να αποκτήσουν από το Δημαρχείο (Χ.Τρικούπη 10, 1ος όροφος, Γραφείο 6), έχοντας μαζί τους την ταυτότητα τους.

Ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παύλος Μοσχολιός αναφερόμενος στην νέα υπηρεσία τόνισε:

«Στην κοινωνία της πληροφορίας η δημιουργία μιας ψηφιακής πόλης αποτελεί πραγματική επένδυση για το μέλλον και προγραμματική μας δέσμευση.
Γι΄ αυτό δημιουργούμε ένα σύγχρονο περιβάλλον πληροφορικής και επικοινωνιών, με μια σειρά παρεμβάσεων, ώστε ο Δήμος μας να μπορεί να προσφέρει τις υποδομές της ευρυζωνικότητας στους πολίτες μας και ιδιαίτερα στους νέους, επισκέπτες και χειριστές του διαδικτύου.»


http://www.1243.syzefxis.gov.gr/digitalcity/index.php

Απογοήτευση .....


Πριν αρκετό καιρό ήρθε στο Αγρίνιο ένας καλός άνθρωπος, ένας σωτήρας και ανέλαβε την τοπική ομάδα, τον Παναιτωλικό, με όνειρο να τον ανεβάσει ψηλά .....

Μιά ομάδα με μεγάλη ιστορία από την οποία γεννήθηκαν και πέρασαν πολλά μεγάλα ονόματα.Μια ομάδα με πολλές προοπτικές και δυνατότητες.
Ολοι οι φίλαθλοι αναθάρρυσαν, σκέφτηκαν ότι επιτέλους ηρθε η ώρα που η αγαπημένη τους ομάδα θα ανέβει κατηγορία επιτέλους.
Ολα πήγαιναν καλά στην αρχή με το γήπεδο να γίνεται αγνώριστο, πανέμορφο.Με προπονητικά κέντρα, με μεταγραφές.
Η ομάδα μπήκε δυνατά στα παιχνίδια παίρνοντας πολλές νίκες. 5000 φίλαθλοι την ακολουθούσαν πιστά στο δρόμο για την κορυφή.

Αλλά τα όνειρα κρατάνε λίγο και βρέθηκε να χάνει αδικαιολόγητα.Εγιναν και κάποια ασχημα περιστατικά με αντίπαλες ομάδες, οπου αυτοί που έπρεπε δεν τήρησαν σωστή θέση.

Αποτέλεσμα την Κυριακή που μας πέρασε ο τελευταίος αγώνας πρόσφερε μόνο την απογοήτευση της ήττας.Αλλη μια χρονιά λοιπόν στην Γ΄Εθνική.......

Γιατί σας τα λέω όλα αυτά;;

Γιατί εχτές έδωσε συνέντευξη ο πρόεδρος του Παναιτωλικού σε τοπικό κανάλι και από τα λίγα που κατάφερα να ακούσω κατάλαβα γιατί φτάσαμε εκεί που φτάσαμε.

Γιατί κ. πρόεδρε δεν είσαστε πραγματικά κοντά στην ομάδα....
Γιατί κ. πρόεδρε δεν αρκούν μόνο τα λεφτά και τα κτήρια για να ανέβει το ηθικό....
Γιατί κ. πρόεδρε δεν κυνηγήσατε την Ηλιούπολη που παίρνει αγώνες με ....τσαμπουκά (αλλο μεγάλο θέμα αυτό)
Γιατί κ. πρόεδρε ο Παναιτωλικός δεν είναι επιχειρηση, είναι ψυχή, είναι 5000 και πάνω ψυχές.


...καημένε Τίτορμε Αιτωλέ είναι πράγματι μεγάλο το βάρος που κουβαλάς.....

Ταρακουνήθηκε το Αγρίνιο



Ισχυρή σεισμική δόνηση 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με μικρό σχετικά εστιακό βάθος, σημειώθηκε στις 3.25 το μεσημέρι της Κυριακής, με επίκεντρο στη βορειοδυτική Πελοπόννησο,στην Ανδραβίδα.


Ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολύ μεγάλη έκταση, σε όλη σχεδόν την Πελοπόννησο, τη Δυτική Ελλάδα μέχρι τα Γιάννενα, την Καρδίτσα, αλλά και την Αττική.


Στο Αγρίνιο ήταν πολύ έντονη η σεισμική δόνηση και οι κάτοικοι πετάχθηκαν έντρομοι έξω από τα σπίτια.Μεχρι στιγμής αναφέρονται μόνο υλικές ζημιές.


Προβλήματα σημειώνονται στις τηλεπικοινωνίες.


Κι όμως είναι αληθινό!

Ενα αεροπλάνο της Ολυμπιακής στο αεροδρόμιο του Αγρινίου την εποχή που γινόταν πτήσεις προς την πόλη.
Άλλες εποχές εκείνες!
Τώρα με την δημιουργία της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου εχει μειωθεί η απόσταση και ο χρόνος του ταξιδιού.Οπότε το ταξίδι με το αεροπλάνο θα ήταν χρήσιμο μόνο σαν μια ακόμα εμπειρία.




Μια παλιά φωτογραφία

11 Οκτωβρίου 1964
Αγώνας: Παναιτωλικός- Α.Ε.Νίκαιας 3-0
Μια εικόνα που δείχνει πως ήταν τότε οι κερκίδες του γηπέδου του Παναιτωλικού.
Καμιά σχέση με τα σημερινά μεγαλεία.




Ερασιτεχνικές Φωτογραφίες

Ξεκινώντας από την κεντρική πλατεία (πλ.Δημοκρατίας) ανεβαίνουμε την οδό Αφων Παπαστράτου.
Πάρα πολλά αυτοκίνητα, πολύς κόσμος και όχι μόνο τις ημέρες του Πάσχα.
Το Αγρίνιο πλέον έχει όλα τα στοιχεία μιας μεγαλούπολης και τα καλά και τα άσχημα ............









Φτάσαμε στο Αγρίνιο


Μόλις μπαίνουμε για τα καλά στην πόλη.Αυτή είναι η κυκλική πλατεία στην είσοδο της πόλης
(για ποιό λόγο πρέπει να κάνουμε γύρω γύρω όλοι για να πάμε τελικά ευθεία ποτέ δεν κατάλαβα!!! Δεν μπορούσε να γίνει μια γέφυρα ή κάποιος άλλος κόμβος;;)

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ


Οι μέρες πλησιάζουν για να μαζευτούμε όλοι στην πατρίδα μας για το Πασχα.

Εύχομαι σε όλους καλή Μεγάλη Εβδομάδα, καλή αντάμωση με τους δικούς σας

και προσοχή!!! στο δρόμο.Να πάμε και να γυρίσουμε σώοι και αβλαβείς.


Ρίχτε και μια ματιά στο άρθρο του agrinio-news εδώ




Να εχετε λοιπόν ένα ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ.


Το ΔΗΠΕΘΕ στην Αθήνα


Το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου έρχεται στην Αθήνα στις 2 Μαϊου στο θέατρο "Τζένη Καρέζη"

Με έργο το αριστούργημα του Ερρίκου Ίψεν :"Εντα Γκάμπλερ"

Πρώτη παράσταση στις 9:15μμ 2 Μαϊου 2008 και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.


Το ρόλο της Έντα ερμηνεύει η Λουκία Πιστιόλα.

Δίπλα της οι εξαιρετικοί ηθοποιοί: Γιάννης Κρανάς, Ζαχαρίας Ρόχας, Βασίλης Ευταξόπουλος , Πένη Παπουτσή, Αλέκα Τουμαζάτου, ηθοποιοί έμπειροι και καταξιωμένοι στο θεατρικό χώρο.

Δίπλα τους μια ταλαντούχα ερασιτέχνης , η Λένα Ντζούρβα.


Τη μετάφραση υπογράφει ο Μίνως Βολανάκης, τα σκηνικά και τα κοστούμια ο Γιάννης Μετζικώφ και τους φωτισμούς ο Γιάννης Δρακουλαράκος.Τη σκηνοθεσία και την μουσική επιμέλεια έχει αναλάβει ο διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βασίλης Νικολαΐδης.



Κάποιες Γυναίκες !!!!!!!

Κατα καιρούς έρχεται στα χέρια μου το περιοδικό POLI που κυκλοφορεί στο Αγρίνιο.Πάντα εκτός από διαφημίσεις κάνει και κάποια πολύ καλά αφιερώματα.

Στο τεύχος 048 λοιπόν είδα κάτι που μου άρεσε πολύ.Μιλούσε για τις γυναίκες που ζουν στο Αγρίνιο και έχουν κάνει τη δική τους πρόοδο, που στηρίζονται γερά στα πόδια τους, μεγαλουργούν και ξεχωρίζουν.
Γυναίκες που βάζουν το δικό τους πετραδάκι στην ανάπτυξη της πόλης.
Που είναι σύζυγοι, γονείς αλλά και δυνατοί επαγγελματίες.
Πιστεύω ότι ο αριθμός αυτών των γυναικών είναι αρκετά μεγάλος, όμως θα σας αναφέρω ενδεικτικά μερικές από αυτές.

Και θα πω και ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ σε όλες τις γυναίκες της πόλης μας.


**Αννα Βοσκοπούλου-Μανδέλου (υπεύθυνη καταστήματος παπουτσιού και τσάντας
TSAKIRIS MALLAS)
**Βίκη Δασούκη (διακοσμήτρια, ιδιοκτήτρια καταστήματος "ΕΙΣ ΥΓΕΙΑΝ
SELECTIONS" )
**Αλεξάνδρα Καραχρήστου-Κανή (μεσίτρια)
**Κατερίνα Κυριλή (μοντελίστ, πατρονίστ )
**Μαρία Κράλλη (ιδιοκτήτρια πρακτορείου ταξιδίων CHARMA TOURS )
**Μαρία Μπασδέκη (δημοσιογράφος )
**Κωνσταντίνα Λιάπα (ιδιοκτήτρια hotel ALEXANDER )
**Βάσω Παπαβασιλείου (ιδιοκτήτρια καταστήματος LA DONNA )
**Ασπασία Τσίρκα (μαιευτήρας-γυναικολόγος )
**Μαρία Χονδρού (ιδιοκτήτρια καταστήματος γυναικείων ενδυμάτων )


Και θα κλείσω με λίγα λόγια της Μαρίας Μπασδέκη:

"Η Αιτωλοακαρνανία είναι πρόσφορο έδαφος-παρά την αντίθετη άποψη που έχουν ορισμένοι.Αρκεί να κυνηγάς τη δουλειά και να ενημερώνεσαι και όχι να ψάχνεις μια θεσούλα σε ασφαλές περιβάλλον."

Έκθεση στην αίθουσα "Νεώριον Τέχνης"

Στην αίθουσα "Νεώριον Τέχνης" στο Αγρίνιο ξεκίνησε έκθεση ζωγραφικής την Τρίτη 1 Απριλίου και θα διαρκέσει έως τις 13 Απριλίου.

Θέμα: Ο μυθικός έρωτας της Λήδας

Καλλιτέχνες από την Ιταλία, Ουκρανία, Ρωσία, Γερμανία, Τσεχία και Ολλανδία εκθέτουν την προσωπική τους άποψη.
Η Λήδα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη μορφή της Αιτωλικής μυθολογίας, ενέπνευσε τη ζωγραφική και τις άλλες τέχνες.Με την αναπαράσταση της ερωτικής συνάντησης της Λήδας με τον Κύκνο, έχουν ασχοληθεί πολλοί μεγάλοι ζωγράφοι όπως: Ντα Βίντσι, Ρέμπραντ, Τσιτσιάνο, Νταλί, Μιχαήλ Άγγελος κ.α.

Πανεπιστήμιο Αγρινίου (>> Ποιο Πανεπιστήμιο;)


Πανεπιστήμιο Αγρινίου δεν υπάρχει. Τα Πανεπιστημιακά Τμήματα που λειτουργούν στο Αγρίνιο υπάγονται στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων - την ευθύνη της λειτουργίας των οποίων έχει το ίδιο.
Αυτά τα τμήματα όμως λειτουργούν πολύ καλά και τώρα Αθήνα και Γιάννενα ψάχνουν τρόπο ώστε να μην προχωρήσει η δημιουργία αυτόνομου πανεπιστημίου.Βέβαια διαχρονικά υπήρχε εχθρική στάση στο όλο εγχείρημα δηλαδή στις «σχολές στο Αγρίνιο».



Το οικόπεδο
Για να το δούμε λοιπόν από την αρχή.Το οικόπεδο υπάρχει.Δηλαδή 178στρέμματα στο παλιό αεροδρόμιο, τα οποία όμως έχουν αποδοθεί στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για να φτιάξει πλήρης και άρτιες εγκαταστάσεις, για να στεγαστεί το αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Αγρινίου.Κι ενώ οι εργασίες θα μπορούσαν να έχουν αρχίσει από χθές, δεν έγινε τίποτα γιατί τα Γιάννενα έχουν τα δικά τους προβλήματα!

Οι φοιτητές
Με τον ερχομό τους οι φοιτητές στις αρχές του ΄90, βοήθησαν πολύ στην ανάπτυξη της πόλης. Με τον ερχομό τους περιπου 1200 φοιτητες αναπτύχθηκε οικοδομικά η πόλη, δίνοντας συγχρόνως δουλειά στους πολίτες.Στον τομέα της διασκέδασης οι προηγούμενες εμπειρίες τους, έδωσαν ιδέες και αναπτύχθηκε ο καλώς εννοούμενος ανταγωνισμός των μαγαζιών.Οι ίδιοι οι φοιτητές λένε ότι περνούν καλά στην πολη μας.
Υπάρχει όμως κι ένα πρόβλημα: Τι θα λέει το πτυχίο;
Οι ίδιοι δεν θέλουν να λέει «Πανεπιστήμιο Αγρινίου», αλλά «Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων». Και είναι λογικό γιατί Πανεπιστήμιο Αγρινίου δεν υπάρχει, οπότε πως θα έχουν τίτλο σπουδών από κάτι ανύπαρκτο;

Απορίες
--γιατί δεν υπάρχει Πανεπιστήμιο σε μια πόλη 100.000 κατοίκων;
--τι είναι αυτό ή ποιοι είναι αυτοί που εμποδίζουν την δημιουργία του Πανεπιστημίου;
--γιατί προτείνουν ακτινωτό Πανεπιστήμιο αντί ενός συγκροτημένου στο Αγρίνιο;


Προτάσεις
Ο χώρος υπάρχει, το ίδιο και οι δυνατότητες ώστε να γίνει ένα ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ,ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ.
Ας ευαισθητοποιηθούν επιτέλους όλοι οι αρμόδιοι φορείς είτε εντός, είτε εκτός του Αγρινίου και ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί για την υλοποίηση αυτού του σκοπού.

Μήπως οι φορείς του Αγρινίου πρέπει να τρέξουν λίγο περισσότερο;;

ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΕΙΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ


Η Παπαστράτειος δημοτική βιβλιοθήκη του Αγρινίου συνεχίζει εδώ και 47 χρόνια να προσφέρει σημαντικό έργο στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή, στον τομέα των γραμμάτων και του πολιτισμού κερδίζοντας όλο και περισσότερο κόσμο.
Συνεστήθει από το Δήμο Αγρινίου ως ΝΠΔΔ με βασιλικό διάταγμα από το 1961,επί δημαρχίας κ. Γ. Παπαιωαννου, με δωρεά των Αφων Παπαστράτου.

Το 1984 με νέα δωρεά της Παπαστράτος Α.Β.Ε.Σ. κτίστηκε νέο σύγχρονο πολιτιστικό κέντρο, που περιλαμβάνει βιβλιοθήκη και αίθουσα τέχνης πολλαπλών χρήσεων. Το παλιό κτίριο λειτουργεί ως Μουσείο.

Το κτίριο της βιβλιοθήκης καλύπτει
900τμ.

Διαθέτει 26.000 τόμους βιβλίων με ποικίλη θεματολογία.

Συνολικά 8.273 άτομα είναι εγγεγραμμένα μέλη, ενώ

Υπολογίζεται ότι 30 άτομα επισκέπτονται καθημερινά τη βιβλιοθήκη, από τα οποία τα 16 κατά μέσο όρο δανείζονται βιβλία.


Το 2007, 2810 μέλη δανείστηκαν 4.832 τόμους βιβλίων και γράφτηκαν 82 νέα μέλη.

Μέχρι στιγμής είναι καταχωρημένοι 8.000 τόμοι βιβλίων στο «Δημόσιο Κέντρο Πληροφόρησης» που λειτουργεί μέσα στη βιβλιοθήκη.




"Το Αγρίνιο Κάποτε"


Στο βιβλίο "Το Αγρίνιο Κάποτε" του συμπολίτη μας Αριστείδη Μπαρχαμπά γίνεται μια αναδρομή 150 χρόνων στην πόλη του Αγρινίου.
Δίνονται στοιχεία, πρόσωπα, γεγονότα, τοπονύμια που είναι στενά δεμένα με την ιστορία της πόλη.
Μέσα εκεί λοιπόν στην ενότητα με τίτλο: "Γυμναστικός Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος "Παναιτωλικός" 1926" υπάρχει μια φωτογραφία με ένα πρόσωπο πολύ σημαντικό για μένα.
Είναι μια φωτογραφία από τις κερκίδες του γηπέδου του Παναιτωλικού όπου διακρίνονται οι: Χρήστος Μαρκής, Χρήστος Μαλδαβίνας, Κώστας Σκαβάρας, Μπέμπης Αργιαδίτης, Γιώργος Μοσχολιός, Δημήτρης Καρκαντζός, Στάθης Ροκόφυλλος, Γιάννης Τσιρογιάννης.




'Εκθεση Φωτογραφίας του Καμίλο Νόλλα για τα καπνομάγαζα



Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αγρινίου και το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης διοργανώνουν έκθεση του φωτογράφου Καμίλο Νόλλα με θέμα «Καπνομάγαζα: Αινίγματα, Τάξη και Κενότητα» στην αίθουσα Νεώριον Τέχνης στο Αγρίνιο. Η έκθεση, την επιμέλεια της οποίας έχει αναλάβει ο Θανάσης Μουτσόπουλος, θα διαρκέσει από 1η έως τις 16 Φεβρουαρίου. Σημειώνεται ότι ο φωτογράφος Καμίλο Νόλλα είχε προσκληθεί τον Σεπτέμβριο του 2003 από το Δήμο Αγρινίου να φωτογραφίσει τις καπναποθήκες που βρίσκονται στην πόλη με σκοπό να απαθανατίσει τις -εγκαταλελειμμένες πια- καπναποθήκες, πριν χαθούν οριστικά από το πέρασμα του χρόνου, επιθυμώντας να διατηρηθεί ένα κομμάτι της βιομηχανικής ιστορίας της Ελλάδας. Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 2 Φεβρουαρίου.


Ο Καμίλο Νόλλα γεννήθηκε στο Παρίσι το 1968. Σπούδασε φωτογραφία στη Λιέγη, στη Λυών και στην Αθήνα. Από το 1992 εργάζεται ως ανεξάρτητος φωτογράφος και δάσκαλος φωτογραφίας. Έχει συνεργασθεί με έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, εκδοτικούς οίκους, δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς. Ως δάσκαλος φωτογραφίας εργάζεται στη Λαϊκή Επιμόρφωση του Δήμου Αθηναίων και στο κοινό πρόγραμμα city streets, του Βρετανικού Συμβουλίου και του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Το νέο υπεραστικό ΚΤΕΛ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ


Ύστερα από πολλές περιπέτειες και μεταστεγάσεις, το ΚΤΕΛ Αιτωλοακαρνανίας, το μεγαλύτερο ΚΤΕΛ της Ελλάδος μέχρι το τέλος του 2009 θα έχει τη δική του στέγη.

Η τοποθεσία, όπου θα κτισθεί το κτίριο, έχει οριστεί στο 1ο χιλιόμετρο της Εθνικής οδού Αγρινίου-Αντιρρίου, στην είσοδο, δηλαδή, της πόλης. Η φιλοσοφία του νέου σταθμού είναι η λειτουργία ενός πολυχρηστικού χώρου. Με λίγα λόγια, δεν πρόκειται απλά για ένα επιβατικό σταθμό, αλλά οι επιβάτες θα έχουν τη δυνατότητα εξυπηρέτησης σε πολλά επίπεδα.

Οι επιβάτες θα μπορούν να περιμένουν μέχρι να αναχωρήσει το δρομολόγιό τους σε μία κλειστή αίθουσα, ενώ θα λειτουργεί καφετέρια και εστιατόριο. Ακόμη προβλέπεται η δημιουργία ειδικής αφετηρίας για τα αστικά λεωφορεία και τα ταξί, ώστε να μην παρεμποδίζεται η κυκλοφορία. Σε αυτό θα συμβάλει βέβαια και το άνετο πάρκινγκ, όπου οι υπάλληλοι και οι πολίτες θα μπορούν να σταθμεύουν τα οχήματά τους.
Και στο νέο σταθμό θα λειτουργεί τραπεζικό κατάστημα, για τις τραπεζικές συναλλαγές του επιβατικού κοινού.
θα λειτουργεί και τουριστικό γραφείο γενικού τουρισμού, αλλά κυρίως ένα πρότυπο συνεδριακό κέντρο χωρητικότητας 500 ατόμων, που σίγουρα θα εξυπηρετήσει της ανάγκες της πόλης γενικότερα, αφού πάντα χρειάζεται ένας τέτοιος χώρος στο Αγρίνιο.

Η συνολική επένδυση της ΚΤΕΛ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ανέρχεται στα 5.000. 000 ευρώ περίπου, ενώ το οικόπεδο στοίχισε στην εταιρία 3.000.000 ευρώ. Οι σχεδιαστές αυτού του επιβλητικού πραγματικά κτιρίου είναι δύο νέα παιδιά από τον τόπο μας, ο κ. Μπλέτσας, ο οποίος έκανε την αρχιτεκτονική μελέτη και την μελέτη στατικών, και ο κ. Πανάγος, ο οποίος έκανε την ηλεκτρομηχανολογική μελέτη.

Οι εργασίες κατασκευής αναμένεται να ξεκινήσουν πολύ σύντομα με την ολοκλήρωση της οικοδομικής άδειας με χρονοδιάγραμμα κατασκευής και παράδοσης του έργου ως το τέλος του 2009.

Χάρτης του Νομού & Αεροφωτογραφίες

Νομίζω οτι είναι η ώρα να παραθέσω ένα χάρτη του Ν.Αιτωλοακαρνανίας για να δουν και αυτοί που δεν ξέρουν, που βρίσκεται το Αγρίνιο.









"όταν κοιτάς από ψηλά

μοιάζει η γη με ζωγραφιά..... "


να λοιπόν και η πόλη μου από ψηλά, μέσα απ' τα σύννεφα





για να δείτε πιο καλά την πόλη από ψηλά κάντε ένα κλικ πιο κάτω