Το Φαράγγι της Κλεισούρας15 χιλιόμετρα από το Αγρίνιο, είναι το φαράγγι της Κλεισούρας.
Μεγάλο εντυπωσιακό φαράγγι που τέμνει τον Αράκυνθο. Επιβλητικά κάθετα γκρεμνά ύψους 300 μέτρων υψώνονται στα πρανή του. Το διασχίζει η σημερινή εθν. Οδός Αντιρρίου – Ιωαννίνων.
Κατά την προϊστορική εποχή, μέσω του φαραγγιού έβρισκαν διέξοδο τα νερά του γιγαντιαίου λιμναίου συστήματος που κάλυπτε όλες τις σημερινές πεδιάδες και λίμνες της περιοχής μεταξύ Μακρυνείας – Αγρινίου – Αμφιλοχίας. Οι φερτές ύλες του Αχελώου σε συνδυασμό με γεωλογικές ανακατατάξεις πρόσχωσαν σημαντικό ποσοστό αυτής της μεγάλης λεκάνης. Ο Αχελώος εκτονώνει τα νερά του τώρα δυτικότερα, ενώ από την παλαιά ενιαία λίμνη απέμειναν οι λίμνες Τριχωνίδα, Λυσιμαχεία, Οζερός και Αμβρακία.
Η περιβαλλοντική αξία του φαραγγιού παραμένει ιδιαίτερα μεγάλη, παρ’ ότι έχουν χαθεί από αυτό σπάνια αρπακτικά πουλιά που φώλιαζαν παλαιότερα στα βράχια του ή στα γύρω δάση, όπως ο Γυπαετός, ο Μαυρόγυπας, ο Βασιλαετός, ο Χρυσαετός και ο Σπιζαετός. Τα Όρνια που φωλιάζουν είναι σήμερα στα όρια της εξαφάνισης. Φωλιάζουν ακόμα βραχόφιλα είδη όπως οι Κάργιες, το Βραχοκιρκίνεζο, ο Γαλαζοκότσυφας, οι Βουνοσταχτάρες κ.ά. Στα γειτονικά του φαραγγιού δάση φωλιάζει ο Φιδαετός, το Ξεφτέρι, ο Δεντρογέρας και η Γερακίνα. Πολύ ενδιαφέρουσα είναι η βλάστηση στο φαράγγι με την ύπαρξη συστάδων από γέρικες κουτσουπιές αριές, γάβρους και μελικουκιές. Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον της χασμοφυτικής χλωρίδας (φυτά στις σχισμάδες των βράχων), με αποκορύφωση το τοπικό ενδημικό φυτό Centaurea niederi.
Στα βόρεια του φαραγγιού υπήρξε η ομηρική πόλη Πυλήνη. Εκεί σήμερα συναντούμε τα απομεινάρια οχυρωματικού πύργου που λειτούργησε κατά την τουρκοκρατία – ενετοκρατία και λίγο βορειότερα τον οικισμό Φραγγουλαίϊκα.
Στο μέσον του φαραγγιού υπάρχει σήμερα η μονή Ζωοδόχου Πηγής και η εκκλησία της Αγίας Ελεούσας σε οροφοσπηλιά απόκρημνου βράχου. Εκεί υπήρξε παλαιά σκήτη, στην οποία μόνασε ο Γιάννης Γούναρης (Ζούκας), ο οποίος έσωσε το Μεσολόγγι το 1822 κατά την 1η πολιορκία από τον στρατό του Ομέρ Βρυώνη.
Στα γκρεμνά αναρριχάται απότομο μονοπάτι, βατό σήμερα, που οδηγεί μέσα από το φαράγγι ψηλότερα, στα υψίπεδα του Αράκυνθου, στους οικισμούς Κάτω Αμπέλια και Ελληνικά. Τμήμα των βράχων στα βόρεια είναι κατάλληλο για αναρρίχηση και έχουν ήδη διανοιχτεί σε αυτό ορισμένες διαδρομές από Έλληνες αναρριχητές.

Η συγκινητική ιστορία του Γιαννιώτη σωτήρα του Μεσολογγίου, του Γιάννη
Κώστα Ζούκα-Γούναρη
είναι δεμένη με το μοναστήρι της "Αγιά-Λεούσας".
Υπηρέτης στη δούλεψη του Πασά βρέθηκε κυνηγός του, στα σάλτσινα του πολιορκημένου τότε Μεσολογγίου. Με την ευχέρεια που του παρείχε
η ιδιότητά του αυτή να απομακρύνεται ως τα πιο ακραία σημεία του στρατοπέδου, βρήκε την ευκαιρία να γνωστοποιήσει με κάθε λεπτομέρεια στους Μεσολογγίτες το δόλιο τουρκικό σχέδιο της γενικής εφόδου κατά του Μεσολογγιού τον όρθρο της 25ης Δεκεμβρίου.
Ο πατριωτισμός του Γούναρη στην κρίσιμη εκείνη στιγμή παραμέρισε κάθε άλλο ανθρώπινο αίσθημα, φτάνοντας μέχρι το να αψηφήσει και αυτή τη ζωή της οικογένειάς του ακόμη, που την κρατούσε ο Ομέρ-βρυώνης στην Άρτα όμηρο για να έχει αυτόν, πιστό στη δούλεψή του. Φάνηκε ο γενναίος, Έλληνας και έτσι οι Μεσολογγίτες γνωρίζοντας τι θα τους συνέβαινε την Άγια Νύχτα των Χριστουγέννων δεν άφησαν αφύλαχτη την πόλη. Και οι
Τούρκοι γνώρισαν εκεί μία από τις ατιμωτικότερες ήττες τους.
Ο Βρυώνης έμαθε ότι αυτός απεκάλυψε το μυστικό και μη δυνηθείς να τον συλλάβει, έσφαξε κατά την επανόδου του στην Άρτα την εκεί γυναίκα και τα παιδιά του.6 σχόλια:

Καστρινός είπε...

Μπράβο πατριώτισσα ωραίες φώτο της Αγιαλεούσας. Και του χρόνου να είσαι καλά να μας θυμίζεις τ΄άγια χώματά μας. Καλή σου μέρα. Καστρινός.

zeidoron είπε...

Λένα καλημέρα.Πολύ ωραία η αναφορά σου στο φαράγγι της Κλεισούρας.Μόνο μια σημείωση για τα θανατηφόρα τροχαία που προκαλούνται στη μεγάλη κατηφόρα μετά την Αγία Ελεούσα προς το Αιτωλικό.Προσοχή,μεγάλη προσοχή!

Λένα είπε...

Καλημέρα σας και Χριστος Ανέστη

Όντως θέλει πολύ προσοχή ο δρόμος αυτός και νομίζω έγινε ενα ακόμα τροχαίο εκεί την Τρίτη μετά το πάσχα.
Την εκκλησία είναι πολύ ωραία να την επισκεφθεί κανείς οποιαδήποτε στιγμή.

Χρύσα είπε...

Ωραίο το αφιέρωμα στην Αγία Ελεούσα!! Φαντάζομαι κατά την επιστροφή ανέβηκες να προσκυνήσεις.

BLOG ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ είπε...

ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΟΥ ΛΕΝΑ.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΕΙΜΑΣΤΕ Κ ΠΑΤΡΙΩΤΑΚΙΑ .
ΚΑΤΑΓΟΜΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΑΧΤΟ (ΝΑΥΠΑΚΤΟ)
ΕΙΜΑΙ Ο ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΙΑ ΑΤΟΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ. ΕΚΕΙ ΔΙΑΜΕΝΩ.
ΝΑΣΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΛΕΜΕ ΔΙΑ ΜΕΣΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ.
ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΣ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Υ.Γ. Ευχαριστουμε για τα καλα σου λόγια.

disa είπε...

太極峽谷,磐石營地,九族文化村,風櫃斗,雅築沙里仙溫泉,蛇窯蟬說,合歡山,嘉南八卦窯,糯米石橋,震災紀念公園,芙蓉瀑布,水鳥保護區,牛耳藝術渡假村,敷榮堂,登瀛書院,木屐蘭溪谷,木生昆蟲館,泰雅渡假村,惠蓀林場,水沙連古道,台一生態教育休閒農場,清境農場,生態農場,豐年靈芝菇,錦吉昆蟲館
奧萬大,埔里酒廠,埔里鯉魚潭,中台禪寺,台灣地理中心碑,九族文化村,玉山國家公園,合歡山,日月潭,田尾公路花園,新百果山,鹿港龍山寺,台灣民俗村,鹿港天后宮,溪頭森林,廬山溫泉,草嶺風景區,劍湖山世界,北港朝天宮,三條崙海水浴場,夏威夷,池南森林遊樂區,鯉魚潭,太魯閣,秀姑巒溪,長春祠,大佛風景區,東勢林場,古奇峰,五指山風景區,海水浴場,六福村,秀姑巒溪,石梯坪,磯崎灣,掃叭石柱,七星潭,小叮噹科學園區,大聖渡假,三義木雕博物館,谷關風景區,武陵農場,大坑風景區,亞哥花園,崎頂海水浴場