ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου κατά τη συνεδρίασή του την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011, αφού συζήτησε διεξοδικά το πρόβλημα που έχει ανακύψει με την επιβολή του έκτακτου ειδικού τέλους ακινήτων, που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ, έλαβε με μεγάλη πλειοψηφία την παρακάτω απόφαση:

ΑΠΟΦΑΣΗ

Σε μια περίοδο βαρύτατης οικονομικής κρίσης, η οποία πλήττει ιδιαίτερα τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις, το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου,

- επισημαίνει την αναγκαία διάκριση ανάμεσα στους αδυνατούντες συμπολίτες μας και στους έχοντες και κατέχοντες, που τυχόν επιλέγουν να μην πληρώσουν το τέλος ακινήτων.
- Θεωρεί άδικη την οριζόντια επιβολή φόρων και τελών, όπως το ειδικό τέλος ακινήτων που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ
- Τονίζει με έμφαση ότι η Ελληνική Πολιτεία έχει την ευθύνη και την υποχρέωση να εισπράττει τους φόρους που απορρέουν από την εφαρμογή ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος, με την απαιτούμενη συμμετοχή των εχόντων και κατεχόντων στα φορολογικά βάρη, και όχι να καταφεύγει στην οριζόντια επιβολή τελών που πλήττει ιδιαίτερα τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις και οδηγεί τμήματα της κοινωνίας μας, ιδίως άνεργους και χαμηλοσυνταξιούχους, σε ακόμη δυσμενέστερη κατάσταση. Η είσπραξη αυτή πρέπει να γίνεται μέσω των φοροεισπρακτικών μηχανισμών του κράτους και όχι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, γιατί το ρεύμα είναι κοινωνική παροχή που δεν μπορεί να συσχετίζεται με την καταβολή ή όχι φόρων εισοδήματος ή περιουσίας.
- Καλεί το υπουργείο Οικονομικών να απαλλάξει από το τέλος τους αποδεδειγμένα αδυνατούντες να πληρώσουν συμπολίτες μας και να μην διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε όσους για λόγους αντικειμενικής αδυναμίας δεν καταβάλουν το τέλος ακινήτων. Επίσης, θεωρεί αναγκαίο να εξαιρεθούν οι ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας, εμβαδού έως 80 τ. μ. και οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες και επιτηδευματίες που λόγω της οικονομικής κρίσης αδυνατούν αποδεδειγμένα να πληρώσουν το τέλος.
- Δηλώνει ότι, σε συνεργασία με το Δικηγορικό Σύλλογο Αγρινίου, θα εξετάσει όλες τις δυνατότητες παροχής νομικής βοήθειας σε όσους συνδημότες μας την έχουν ανάγκη, λόγω αντικειμενικής αδυναμίας. Ταυτόχρονα θα υποβάλει αναφορά στον αρμόδιο Εισαγγελέα, επισημαίνοντας τις συνέπειες που μπορεί να έχει η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος στην υγεία και την περιουσία των πολιτών και θα κοινοποιήσει εξώδικη δήλωση προς τη ΔΕΗ, αξιώνοντας τη μη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος στους αποδεδειγμένα αδυνατούντες να καταβάλουν το ειδικό τέλος.
- Τέλος, το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου, επαναβεβαιώνει την απόφασή του να συνεχίσει

και να ενδυναμώσει την ασκούμενη κοινωνική πολιτική του Δήμου, ώστε να στηρίξει τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα της κοινωνίας μας, τα οποία δοκιμάζονται περισσότερο στη σημερινή δύσκολη συγκυρία.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παύλος Μοσχολιός, ανακοίνωσε ότι η δημοτική αρχή αποφάσισε να ενισχύσει το Ταμείο Αλληλεγγύης του Δήμου με το ποσό των 100.000,00 € με σκοπό την βοήθεια των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών, που πληρούν συγκεκριμένα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια όπως απορία (ετήσιο εισόδημα με βάση τη φορολογική δήλωση), οικογενειακή κατάσταση, περιουσιακή κατάσταση, συνθήκες στέγασης, προβλήματα υγείας- ΑΜΕΑ, εργασιακή κατάσταση-άνεργοι κ.λ.π.
Επίσης ο Δήμος Αγρινίου ενόψει των εορτών αποφάσισε να ενισχύσει με το ποσό των 20.000,00 € το κοινωνικό παντοπωλείο για την αγορά κρέατος.