ΒΙΟΤΡΙΧΩΝΙΣ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΣΤΟ «ΚΑΛΑΘΙ»ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Η Βιοκαλλιεργητική Περιβαλλοντική Εταιρία Τριχωνίδας (ΒΙΟΤΡΙΧΩΝΙΣ) έχει ως κύριο σκοπό της την προώθηση και την ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας στην περιοχή της Τριχωνίδας, στο νέο διευρυμένο Δήμο Αγρινίου και γενικότερα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, καθώς και την προστασία των αγροτικών οικοσυστημάτων με τη μέθοδο της βιολογικής καλλιέργειας η οποία σε συνδυασμό με την παράλληλη κατά το δυνατόν αξιοποίηση του ντόπιου παραδοσιακού γενετικού υλικού, δηλαδή με την καλλιέργεια ντόπιων ποικιλιών αγροτικών φυτών και κτηνοτροφικών ζώων θα εξασφαλίσει την παραγωγή μοναδικών τοπικών ποιοτικών προϊόντων.
Στόχος επίσης της εταιρίας μας είναι ο χαρακτηρισμός της περιοχής ΤΡΙΧΩΝΙΔΑΣ ΩΣ ΖΩΝΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΠΟ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ, χαρακτηρισμός που θα προβάλει τη περιοχή, θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της και θα ενδυναμώσει την τοπική οικονομία.

Ήρθε η ώρα να ανακαλύψουμε ξανά τους τρόπους και τους μηχανισμούς που θα κάνουν αυτή την εύφορη γη κι αυτή την πλούσια λίμνη να παράγει «γεννήματα» και αλιεύματα με ποιότητα, μοναδικότητα, ταυτότητα και επωνυμία.
Πιστεύουμε ότι η προσπάθειά μας αποτελεί ελάχιστη συμβολή στην δημιουργία ενός ισχυρού και ανταγωνιστικού πρωτογενή τομέα και γενικότερα στην παραγωγική ενδυνάμωση της περιοχής μας και στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:

1. Την αναγνώριση της μοναδικότητας των τοπικών και παραδοσιακών προϊόντων της περιοχής μας με βάση τον σχετικό Ευρωπαϊκό Κανονισμό. Τέτοια είναι η Αιματόχρωμη ποικιλία της πορτοκαλιάς – Σαγκουίνι (Γουρίτσας), η Αθερίνα, η Μαλαγουζιά (Λευκός οίνος), το κάστανο Αρακύνθου, η ελιά Αγρινίου,το κοντόροκο καλαμπόκι κ.ά
2. Την προώθηση και διασφάλιση συστημάτων ποιότητας με σήματα: Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης(ΠΓΕ), ISO κ.α. όπως για παράδειγμα για τις ελιές καλαμών της περιοχής μας και τις ελιές Αγρινίου.
3. Την συλλογική δράση και οργάνωση των παραγωγών ώστε να υπάρξει ένα δίκτυο παραγωγών-καταναλωτών για την οριζόντια διακίνηση των προϊόντων χωρίς μεσάζοντες.
4. Την υποστήριξη του δευτερογενούς τομέα και η σύνδεση της παραγωγής ποιοτικών προϊόντων με τον τοπικό πολιτισμό, την ιστορία και την παράδοση μας.
5. Την ένταξη στο καλάθι της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ των παρακάτω προϊόντων της περιοχής μας τα οποία έχουν ποιότητα, μοναδικότητα ,ιδιαίτερη διατρογική αξία και είναι επίσης συνδεδεμένα με τον τοπικό πολιτισμό και την παράδοσή μας:


• Ελιά Αγρινίου
• Αθερίνα Τριχωνίδας
• Αιματόχωμη ποικιλία πορτοκαλιάς (Σαγκουίνι Γουρίτσας) Τριχωνίδας
• Μαλαγουζιά (σταφύλι) ορεινής Τριχωνίδας και Ναυπακτίας
• Κάστανο Αρακύνθου Μακρυνείας
• Κηπευτικά Παναιτωλίου, ειδικότερα η ντομάτα Παναιτωλίου
• Κοντόροκο καλαμπόκι
• Γκρέιπφρουτ ,λεμόνια και μέρλιν πορτοκάλι Τριχωνίδας
• Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο Τριχωνίδας που αξιολογήθηκε θετικά (βραβεύτηκε) από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε σχετικό διαγωνισμό (ΕΛΑΙΟΘΕΣΤΙΑ)
• Χέλι Τριχωνίδας
• Παραδοσιακό λουκάνικο με πράσο και πορτοκάλι