Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ

Η συμμετοχή της Ελλάδας στη νατοϊκή επιχείρηση στη Λιβύη καθορίστηκε κατά τη σύσκεψη για τις εξελίξεις που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα, του υπουργού και αναπληρωτή υπουργού Άμυνας, Ευάγγελου Βενιζέλου και Πάνου Μπεγλίτη, του ΑΓΕΕΘΑ πτεράρχου Ι. Γιάγκου και του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών Ιωάννη Ζέππου.

Στη σύσκεψη εξετάστηκαν όλες οι παράμετροι του ζητήματος και η Ελλάδα επιδιώκει ειρηνική λύση, σεβόμενη απόλυτα τη διεθνή νομιμότητα και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, 1970 της 26ης Φεβρουαρίου και 1973 της 17ης Μαρτίου, ενώ παράλληλα η χώρα μας σέβεται και τις συμμαχικές της υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η δυνατότητα να διατεθούν τέσσερα έως έξι F16 για επιτήρηση της εφαρμογής του αποκλεισμού του εναερίου χώρου της Λιβύης, ένα αεροσκάφος εναερίου ελέγχου (τύπου ERIEYE), μια φρεγάτα και ένα με δύο ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης. Επίσης σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι στρατιωτικές βάσεις Σούδας και Ακτίου.

Οπως λένε οι πληροφορίες στη Σούδα βρίσκονται δύο αμερικανικά πετρελαιοφόρα, ένα αναγνωριστικό αεροσκάφος, ενώ αναμένεται και ένα πυρηνικό υποβρύχιο. Παράλληλα, η Γαλλία έχει ζητήσει άδεια να προσγειωθούν έξι Mirage προερχόμενα από το Κατάρ.

Επιπλέον, οκτώ βελγικά F-16 βρίσκονται στον Άραξο, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και το Άκτιο για ΝΑΤΟϊκά ιπτάμενα ραντάρ.