ΜΕΘ ΑΓΡΙΝΙΟΥ: 40 ημέρες ή 3 μήνες;


Τα πράγματα φαίνεται να παίρνουν το δρόμο τους για τη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγρινίου, έπειτα από την τοποθέτηση Διευθυντή και Νευροχειρουργού.
Σύμφωνα με τον διοικητή κ. Γρηγορόπουλο υπάρχουν ήδη 3 γιατροί και κρίνονται ξανά άλλες 2 θέσεις. Όσον αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό, εκπαιδεύονται 15 νοσηλευτές για να επανδρώσουν την ΜΕΘ.
Στην αρχή θα λειτουργήσουν 2-3 κλίνες, με προοπτική να γίνουν 6-7 στη συνέχεια. Μένει ακόμα να γίνει ο διαγωνισμός για κάποια υλικά και μηχανήματα που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία της και σύμφωνα με τον κ. Διοικητή η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Αγρινίου θα ανοίξει σε 40 ημέρες, αλλά μπορεί και σε 3 μήνες.
Νομίζω ότι όλοι μπορούμε να περιμένουμε ακόμα και 3 μήνες να ευοδωθεί η προσπάθεια αυτή, μιας και δεν νοείται ένας τόσο μεγάλος νομός να μην μπορεί να νοσηλεύσει οξεία και βαριά περιστατικά και να τα διώχνει στην Πάτρα και το Γιάννενα.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Επανερχόμαστε στο θέμα της κάλυψης του Νοσοκομείου Αγρινίου με Νευροχειρουργό, καθώς την ίδια ώρα που ο Πρωθυπουργός επισκεφτόταν την πολύπαθη Παράκαμψη Αγρινίου, στα χέρια μας έφταναν νέα στοιχεία... Αναλύοντάς τα, βλέπουμε ότι την ίδια χρονιά ( 2007 !!! ) που είχε προκηρυχτεί η θέση για το Αγρίνιο, είχαν προκηρυχτεί και οι θέσεις Νευροχειρουργού για τα Νοσοκομεία Πύργου, Ρόδου, Χανίων, Λάρισας και Καβάλας ( χωρίς να εξετάζουμε τις προκηρύξεις για τα «μεγάλα» νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης...). Και ενώ στα νοσοκομεία αυτά οι θέσεις καλύφθηκαν εδώ και ένα χρόνο (και τουλάχιστον μέσα στο 2008..Και μάλιστα για το Νοσοκομείο Πύργου πρόλαβε να γίνει και επαναπροκήρυξη...) έμεινε μόνο το Αγρίνιο ακάλυπτο!.. και βαδίζουμε ήδη στα μέσα του 2009 (!!!).

Τα ερωτηματικά αμείλικτα :

- γιατί τέτοια καθυστέρηση μόνο για το Αγρίνιο; Κάποιος «υπάλληλος» δεν έκανε καλά την δουλειά του; Κάποιος καρεκλοκένταυρος δεν θεώρησε σημαντική την νευροχειρουργική κάλυψη για τον μεγαλύτερο σε έκταση και ένα από τους μεγαλύτερους και σε πληθυσμό, νομό της Ελλάδας; Ή υπάρχει άλλου είδους σκοπιμότητα όπως θέλουν κάποιες φήμες;...


- αυτά τα δύο χρόνια, πόσοι άνθρωποι χρειάστηκαν νευροχειρουργική βοήθεια στο νοσοκομείο Αγρινίου και δεν την βρήκαν, λόγω αυτής της γραφειοκρατικής (;) κωλυσιεργίας; Ποιός θα πάρει την πολιτική ευθύνη απέναντι στους συμπατριώτες μας για αυτό;


- γιατί αφού εδώ και μήνες έχει αναλάβει ο Αιτωλοακαρνάνας Βουλευτής κ. Σαλμάς καθήκοντα Υφυπουργού Υγείας, και πάλι τίποτε δεν προχωράει; Εξάλλου ο κ Υφυπουργός τουλάχιστον λόγω της ιδιότητάς του ως ιατρός πρέπει, ή οφείλει να ξέρει ότι Μονάδα Εντατικής Θεραπείας χωρίς την συνεπικουρία Νευροχειρουργού δύσκολα λειτουργεί ή υπολειτουργεί. Μήπως λοιπόν τα χρήματα που διατίθενται για την ΜΕΘ Αγρινίου θα έχουν την ίδια κατάληξη με τα χρήματα που δόθηκαν πριν από χρόνια (από έναν άλλο αιτωλοακαρνάνα Υπουργό αν θυμόμαστε καλά) για ένα άλλο μεγάλο έργο στο νομό μας, τον Σιδηρόδρομο (!!!). Και αν η μνήμη μας δεν μας απατά, τότε ανακαινίστηκαν οι γραμμές του Τρένου- με χρήματα του Ελληνικού Λαού- αλλά τρένο όχι δεν είδαμε αλλά ούτε και θα δούμε ποτέ.


Το σίγουρο είναι ότι μιλάμε είτε για Πολιτική αδιαφορία, είτε για Κρατική ανευθυνότητα και ίσως - αν οι φήμες έχουν έστω και κατά το ελάχιστο δίκιο – και για Μικροκομματική Σκοπιμότητα Πελατειακού Τύπου. Δεν θα αναπαράγουμε αυτές τις φήμες, καθώς κάτι τέτοιο, με αυτά που αυτές υποστηρίζουν, θα ήταν Ποινικά Κολάσιμο...Ίσως όμως θα άξιζε κάποιος να διερευνήσει το κατά πόσο έχουν πραγματική βάση, για να αποδώσει «τα του καίσαρος τω καίσαρη…». Για να δούμε ποιοι από τους πολιτικούς μας είναι αυτοί που πραγματικά ενδιαφέρονται για τον Τόπο μας και ποιοι αυτοί που εξαργυρώνουν κομματικά γραμμάτια. Και το κυριότερο για να προλάβουμε ως Αιτωλοακαρνάνες, μην τυχόν και το έργο της «Παράκαμψης Αγρινίου» περιλαμβάνει και την Δημόσια Υγεία στο Νομό μας.


ΥΓ) προσπαθούμε να διασταυρώσουμε τα υπόλοιπα στοιχεία που μας παραχωρήθηκαν για να επανέλθουμε στο θέμα.Μέχρι τότε αναμένουμε, ελπίζωντας ή η Ζωή να μας διαψεύσει ή τουλάχιστον να είμαστε τυχεροί και να μην χρειαστούμε την βοήθεια Νευροχειρουργού, μέχρι τουλάχιστον να φτιαχτεί η Ιόνια Οδός οπότε θα φτάνουμε γρηγορότερα στην Πάτρα και στα Γιαννένα ( ή και στον Πύργο).

ΛΕΝΑ είπε...

Αγαπητε φίλε θα συμφωνήσω με αυτά που γράφεις, μόνο θα ήθελα να μείνω σε ένα σημείο, μιας και ειμαι στο χωρο της ΜΕΘ για αρκετα χρόνια.
Δεν δέχομαι τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχει νευροχειρούργος και γι' αυτό δεν ανοίγει η μονάδα τόσα χρόνια.Μια μονάδα μπορει να λειτουργήσει εξίσου καλά και χωρις αυτόν για τα αλλα περιστατικά (π.χ. αναπνευστικά, ανακοπές, καρδιολογικά κλπ)όπως για παράδειγμα η ΜΕΘ του Λαϊκού νοσοκομείου στην Αθήνα και τόσες άλλες.Θα μπορούσε κάλλιστα να λειτουργήσει η ΜΕΘ ωστε να γίνεται υποστήριξη στη ζωή του ασθενούς και σε δεύτερο χρόνο να αντιμετωπίζεται το νευροχειρουργικό τραύμα.
Αλλά εγω φαντάζομαι οτι το πρόβλημα δεν είναι εκει.
Ειναι ο ίδιος λόγος που τα νοσοκομεία εξακολουθούν να έχουν κενές οργανικές θέσεις και να επικρατεί μπάχαλο.
Ειναι οικονομικό το πρόβλημα γιατί όλο αυτο το προσωπικό πρέπει και να πληρώνεται, όμως προς το παρόν τα χρήματα πηγαίνουν σε άλλες τσέπες ...

(Υ.Γ. θα προτιμούσα να απαντώ σε κάποιον που δεν υπογράφει ως "ανώνυμος" )

Ανώνυμος είπε...

Λένα θα συμφωνήσω μαζί σου για το γενικότερο μπάχαλο που επικρατεί στο νοσοκομείο. Να δεις τι γίνεται όταν για κάποιο λόγω δε λειτουργεί ο Αξονικός Τομογράφος και αναγκάζονται τα περιστατικά να εξυπηρετούνται σε ιδιωτικά ιατρικά κέντρα της πόλης. Δε συζητώ βέβαια για Μαγνητικό Τομογράφο, αφού δεν υπάρχει σε κανένα νοσοκομείο του νομού.
(Είμαι λίγο εκτός θέματος, αλλά σχετίζομαι με τον χώρο της υγείας και απλώς επισημαίνω αυτά που με ενοχλούν στην υποτιθέμενη "δωρεάν περίθαλψη" της Ελλάδος του 2009).