ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΓΙΑ ΕΝΙΑΙΑ ΔΟΥ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ

Τον ορισμό του Αγρινίου ως έδρα της ενιαίας Δ.Ο.Υ. ή τη δημιουργία δύο Δ.Ο.Υ., μία με έδρα το Αγρίνιο και μία με έδρα το Μεσολόγγι έχει ζητήσει με επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παύλος Μοσχολιός.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:




ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ......................................ΑΓΡΙΝΙΟ 17 Μαΐου 2011
ΝΟΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ...............................Αρ.Πρωτ.: 30776
ΔHMOΣ AΓPINIOY
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Ταχ. Δ/νση: Χαρ. Τρικούπη 10
30100 Α Γ Ρ Ι Ν Ι Ο
Τηλ. 2641 3 60300, 60303
Fαx: 2641 0 48498
ΠΡΟΣ:
1. κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου
Υπουργό Οικονομικών
2. κ. Φίλιππο Σαχινίδη
Υφυπουργό Οικονομικών
3. κ. Δημήτρη Κουσελά
Υφυπουργό Οικονομικών
4. κ. Θάνο Μωραϊτη
Υφυπουργό ΥΠΕΚΑ
5. Βουλευτές Νομού Αιτωλ/νίας

Κύριε Υπουργέ,
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του αθηναϊκού Τύπου προωθείται από το Υπουργείο σας η συγχώνευση όλων των Δ.Ο.Υ. κάθε Νομού σε μία, με έδρα την πρωτεύουσα του Νομού.
Ο κανόνας αυτός ασφαλώς δεν μπορεί να ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις, γιατί υπάρχουν ιδιαιτερότητες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη.
Στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας, τον μεγαλύτερο σε έκταση Νομό της Ελλάδας, η συγχώνευση όλων των Δ.Ο.Υ. σε μία με έδρα το Μεσολόγγι, θεωρείται αδιανόητη, για τους εξής απλούς λόγους:
1. Ο Δήμος Αγρινίου είναι ο μεγαλύτερος Δήμος του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, συγκεντρώνει το 50% περίπου των κατοίκων του, και σύμφωνα με την απογραφή του 2001 έχει πληθυσμό 96.321 κατοίκους, ενώ το Μεσολόγγι 35.431 κατοίκους.
2. Ο Δήμος Αγρινίου είναι το γεωγραφικό κέντρο του Νομού. Πιθανή έδρα μιας ενιαίας Δ.Ο.Υ. στο Μεσολόγγι, από το οποίο πολλές περιοχές του Νομού απέχουν πλέον των 100 χιλιομέτρων, θα είχε σαν συνέπεια μετακινήσεις πολύ μεγαλύτερου αριθμού πολιτών και σε μεγαλύτερες αποστάσεις, γεγονός που όχι μόνο δεν συμβάλλει στην ανάπτυξη, αλλά έχει σημαντικό κόστος για την τοπική και εθνική οικονομία.
3. Ο Δήμος Αγρινίου είναι το εμπορικό και οικονομικό κέντρο του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου, σε σύνολο 18.443 επιχειρήσεων – μελών του Επιμελητηρίου, περισσότερες από 9.000 δραστηριοποιούνται στα όρια του Δήμου Αγρινίου.
4. Στη Δ.Ο.Υ. Αγρινίου υποβάλλονται 40.000 δηλώσεις φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, οι πράξεις έναρξης υπερβαίνουν τις 800, διακοπής τις 900, μεταβολών δραστηριότητας τις 4.500, απόδοσης Α.Φ.Μ. τις 2.500 και μεταγραφών τις 1.000 ετησίως.
Κύριε Υπουργέ,
η όποια αναδιάταξη των Υπηρεσιών πρέπει να λαμβάνει υπόψη το κριτήριο της εξυπηρέτησης του πολίτη και των επιχειρήσεων, γι’ αυτό, επικαλούμενος και τον ορθολογισμό που πρέπει να μας διακρίνει κατά τη λήψη των όποιων αποφάσεων, παρακαλώ να λάβετε υπόψη τις ιδιαιτερότητες του Νομού μας και, είτε να ορίσετε ως έδρα της ενιαίας Δ.Ο.Υ. το Αγρίνιο, είτε να δημιουργήσετε δύο Δ.Ο.Υ, μία στο Μεσολόγγι και μία στο Αγρίνιο.


Με εκτίμηση
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΠΑΥΛΟΣ Π. ΜΟΣΧΟΛΙΟΣ