ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΤΗΣ ΤΕΡΝΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ Ε.Κ. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

Επίσκεψη στο εργοτάξιο της Κοινοπραξίας ΤΕΡΝΑ Α.Ε. και συνάντηση εργασίας πραγματοποίησε η διοίκηση του Ε.Κ. Μεσολογγίου την Τετάρτη 4-5-2011 με τον υπεύθυνο εκτέλεσης του έργου – τμήματος της ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ κ. Χουχουρέλο. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης διαπιστώθηκε για μια ακόμα φορά η ουσιαστική παύση των εργασιών, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης από τις δανειοδότριες τράπεζες και το Ελληνικό Δημόσιο. Το έργο έχει εκτελεστεί σε ποσοστό 30% και εκκρεμούν ζητήματα ομαλής χρηματοδότησης, απαλλοτριώσεων και μεταφοράς των δικτύων κοινωνικής ωφέλειας. Στις 31-12-2010 υπήρχαν 105 άτομα προσωπικό (μόνιμο και εποχιακό) και 100 περίπου υπεργολάβοι και στις 30-4-2011 υπάρχουν πλέον μόνο 50 άτομα εκ των οποίων τα 30 είναι σε υποχρεωτικές ή άνευ αποδοχών άδειες. Κατά τα φαινόμενα εάν μέχρι 15-6-2011 δεν απεμπλακεί το έργο από τα προβλήματα που προαναφέρθηκαν, η κοινοπραξία θα το εγκαταλείψει και δεν θα υλοποιήσει τη σχετική σύμβαση!

Η Διοίκηση του Ε.Κ. Μεσολογγίου με αφορμή τα παραπάνω θεωρεί ότι:
1) Πρέπει με κάθε τρόπο να διασφαλιστούν οι υπάρχουσες θέσεις εργασίας και να προχωρήσει άμεσα το έργο.
2) Το Ελληνικό Δημόσιο και οι τράπεζες πρέπει να βρουν σύντομα λύση για την συνέχιση της χρηματοδότησης, μέσα από την οποία θα ενταχθεί και το τούνελ στην Κλόκοβα και θα λυθούν τα προβλήματα απαλλοτριώσεων, ώστε να ολοκληρωθεί το συγκεκριμένο κομμάτι της Ιόνιας Οδού μέχρι το τέλος του 2013.
3) Να υπάρξει συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων (κοινοπραξία – επιθεώρηση εργασίας – εργαζόμενοι) για τον αυστηρό έλεγχο των υπεργολάβων που χρησιμοποιούν αρκετές φορές ανασφάλιστους εργαζόμενους και ταυτόχρονα απαιτεί την επιβολή αυστηρών ποινών κατ’ εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας.
4) Η Διοίκηση του Ε.Κ. και τα κλαδικά σωματεία να έχουν πάντοτε τον πρώτο λόγο για τις προσλήψεις προσωπικού σε περίπτωση επανεκκίνησης του έργου, γιατί και γνώση και εμπειρία του χώρου διαθέτουν. Στην κατεύθυνση αυτή θα καταθέσει στην κοινοπραξία σχετική λίστα αναγκών και ανέργων.
Τέλος η Διοίκηση του Ε.Κ. Μεσολογγίου καλεί τους αρμόδιους κεντρικούς και τοπικούς φορείς να ενώσουν τις δυνάμεις τους, ώστε το σημαντικό αυτό έργο για την περιοχή μας και τη νοτιοδυτική Ελλάδα να ολοκληρωθεί σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα και να λάβει σάρκα και οστά η περιβόητη ανάπτυξη.

Η Διοίκηση του Ε.Κ. Μεσολογγίου